sâmbătă, aprilie 20, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Cum putem să avem mai mult timp liber?

Cum putem să avem mai mult timp liber?

Cum putem să avem mai mult timp liber? Cu toții apreciem o pauză mai lungă sau mai mult timp pentru activitățile noastre preferate. De multe ori însă ne resemnăm cu gândul că viața așa este și nu o putem schimba. Experții doc.ro ne ajută să ne facem timp însă și pentru activitățile care ne produc bucurie și liniște.

Cum petreci timpul în prezent poate dicta valoarea timpului liber

Pentru a-ți optimiza managementul timpului, mai întâi trebuie să vezi ce anume faci pe parcursul zilelor. Încearcă să notezi timp de o săptămână care-ți sunt activitățile zilnice. Asta te va ajuta:

  • Să stabilești cât de multe poți realiza într-o zi.
  • Să identifici urgențele
  • Să te concentrezi pe activitățile care chiar merită timpul alocat

Pe măsură ce efectuezi acest exercițiu al timpului, va deveni destul de clar cât de mult timp petreci purtând conversații sau făcând activități neproductive. Acest exercițiu te poate ajuta, de asemenea, să determini momentul din zi în care ești cel mai productiv.

Prioritizează cu înțelepciune

Prioritizarea este cheia pentru gestionarea de succes a timpului atât la locul de muncă, cât și acasă. Începe prin a elimina sarcinile pe care nu ar trebui să le îndeplinești în primul rând. Apoi identifică trei sau patru sarcini mai importante.

Evaluează-ți lista de sarcini și asigură-te că ai organizat-o în funcție de importanța unei sarcini, mai degrabă decât de urgența acesteia. Responsabilitățile importante te vor ajuta în atingerea obiectivelor, în timp ce responsabilitățile urgente necesită atenție imediată și sunt asociate cu atingerea obiectivelor altcuiva.

Pregătește seara o listă cu ce ai de făcut a doua zi

În fiecare seară, înainte să te bagi în pat, recapitulează timp de 5 minute ce lucruri ai în plan pentru a doua zi. Trece pe lista tot, chiar și cele mai mici activități, cum ar fi plata unei facturi sau un mesaj de „La mulți ani”. Așa te vei asigura că nu uiți nimic.

În plus, dacă observi că lista este prea lungă și nu vei reuși să faci un anumit lucru, îl poți reprograma din timp, fără să intri în panică a doua zi. Când vei începe ziua dimineața vei știi deja ce ai de făcut și vei putea porni cu energie.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce vrea Dumnezeu de la mine?

Dumnezeu este un izvor de iubire necondiționată, iertare și speranță. Prin relația cu El,  oamenii găsesc confort în momentele de greutate, găsesc direcție morală...

Postul, între credință și dietă

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar pentru ca stim ca postul...

A. Zăgrean, fost președinte CCR, trage un semnal de alarmă cu privire la alegeri

Augustin Zăgrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, trage un semnal de alarmă cu privire la alegerile de anul acesta. Data alegerilor a...

Transformă încăpățânarea în perseverență

Transformarea încăpățânării în perseverență poate fi o provocare, dar este posibilă prin adoptarea unor strategii și practici eficiente. Incapatanarea poate duce la obstacole în...