duminică, februarie 25, 2024
Acasă Emisiuni Din cărțile lumii Cum putem lăsa trecutul în urmă?

Cum putem lăsa trecutul în urmă?

Cum putem lăsa trecutul în urmă? La final de an 2022, cu toții privim spre viitor către un an mai bun în care sperăm să creștem spiritual, emoțional și intelectual. Dorința noastră eternă atârnă de ramura fericirii. Căci fără aceasta motivația nu poate exista. De multe ori împiedicăm fericirea să apară din cauza trecutului.

Trecut sau amintiri?

Cine crezi că ești, imaginea pe care o ai despre tine, depinde de experiențele anterioare pe care ți le amintești. Iar amintirea este influențată de starea ta din acest moment. Dacă acum te simți anxios sau anxioasă, mintea ta va scoate din memoria de lungă durată situații din trecut în care te-ai simțit în pericol sau siguranța ta emoțională ți-a fost amenințată. Iar povestea pe care ți-o vei spune despre tine în prezent, conectând experiențele respective, va fi mai degrabă una legată de eșec și evitare.

Dimpotrivă, dacă acum te simți bucuros sau bucuroasă pentru că ai reușit să faci ceva important pentru tine, mintea îți va revela situații din trecut în care te-ai simțit la fel, cum ar fi, realizările trecute.

Cum putem lăsa trecutul în urmă?

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, invitatul permanent Cornel Dărvășan răspunde la această întrebare:

”Ar fi foarte ușor dacă acest trecut ar fi o haină pe care să o dai jos, să o pui deoparte și să o lași în urmă. Nu e chiar așa simplu. Trecutul ne afectează. Ne bântuie, cum ar spune cineva. Uneori e foarte dificil să accepți lucrurile care ți s-au întâmplat și să le lași în urmă. 

Îmi aduc aminte de acea rugăciune celebră care spunea: Doamne, ajută-mă să accept lucrurile care nu se pot schimba. Să schimb lucrurile care se pot schimba, și să fac diferența între ele.

Trecutul nu îl mai putem schimba. S-a încheiat. De aceea, lăsăm în urmă, învățăm ce avem de învățat, și plecăm spre un nou orizont.”

Aici poți urmări întreaga emisiune:

 

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...