miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Articole Economic Cum previi eșecul bugetului personal?

Cum previi eșecul bugetului personal?

Indiferent de domeniul în care activezi, cu toții avem ceva în comun – felul în care ne manageriem banii câștigați. Fiecare dintre noi este șeful propriilor finanțe și fie dacă ai un credit în desfășurare, fie dacă nu, cu toții avem nevoie de educație financiară.

Pe măsură ce învățăm să înțelegem de ce este important să ne creăm un buget personal vom reuși să reducem din cheltuieli și chiar să facem economii majore pentru zile negre. Tot ce trebuie să faci este să iei o foaie de hârtie, pe care să faci două tabele: unul de venituri, altul de cheltuieli, de care sa te ții lună de lună.

Cum e bine să ne împărțim bugetul?

Dacă și tu ești una dintre persoanele care își cheltuie și ultimul bănuț înainte de următorul salariu ai mare nevoie de sfaturi în ceea ce privește gestionarea finanțelor personale. Primul pas este să iei în calcul toate veniturile pe care le încasezi, apoi să scazi din această sumă cheltuielile tale lunare.

Cheltuielile, la rândul lor, pot fi împărțite în cheltuieli fixe, ce nu pot fi excluse (rata la credit pana la salariu, telefonul, lumina, curentul, întreținerea, etc.), și cheltuieli flexibile (mâncare, haine, ieșirile cu prietenii, vacanțele, achiziționarea produselor de uz personal, etc.). De asemenea, la acestea se mai adaugă și cheltuielile de asigurarea casei, a mașinii, impozitul la casă sau alte cheltuieli de acest tip ce trebuie plătite trimestrial.

Noi, românii, suntem obișnuiți cu zicala ”socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, iar în traducere liberă înseamnă că bugetul personal trebuie ajustat în funcție de context.  Vei vedea că uneori îți vor rămâne ceva bănuți, însă aceștia nu trebuie cheltuiți impulsiv.

Ce lucruri trebuie să iei în calcul?

Pentru a te bucura de un plan eficient, de care să te poți ține, ar fi bine să îți stabilești obiective și priorități într-un mod realist. Doar așa îți vei da seama în ce situații apar excesele. Spre exemplu, dacă la început de an vrei îți cumperi o nouă mașină sa îți plătești creditul, cel mai bine ar fi să reziști tentației de a cumpăra lucruri inutile sau prea scumpe.

Dacă vei reuși să economisești lunar o sumă de bani vei da dovadă de foarte multă responsabilitate și, treptat, îți vei putea atinge obiectivele financiare. Un buget clar se bazează pe lucruri realiste, nu pe estimarea unor venituri iluzorii.

Cum poți preveni eșecul bugetului?

Înainte de a-ți crea un buget, recomandarea specialiștilor de la Best Credit IFN este să urmărești cu atenție toate cheltuielile, astfel încât să afli destinația banilor tăi. Iată câteva metode pentru a preveni eșecul bugetului tău:

  • Bugetul specific = buget realist – dacă bugetul tău ia în calcul veniturile și cheltuielile în mod realist, iar la final de lună îți mai rămân și ceva bănuți în cont, felicitări, ai făcut o treabă bună;
  • Stabilește-ți așteptări realiste – oricui îi place să viseze, însă acest lucru nu se aplică și bugetului;
  • Pune bani deoparte pentru situații neprevăzute – cu o atitudine pozitivă vei reuși să îți stabilești un buget personal, fără a eșua în acest sens. Și pentru că în viața tuturor apar situații neprevăzute, pune niște bani deoparte;
  • Bucură-te de rezultate – respectarea unui buget personal te va ajuta să te bucuri de economii substianțiale, ba mai mult, să scapi de stres.

În concluzie, un buget personal atent realizat te va ajuta să ai o evidență mai clară asupra cheltuielilor tale din fiecare lună. Astfel, chiar vei putea să îți schimbi stilul de viață prin eliminarea cheltuielilor inutile și vei avea capacitatea de a-ți crește economiile.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...