miercuri, iulie 17, 2024
Acasă Editoriale Sănătate Cum prevenim bolile la inimă?

Cum prevenim bolile la inimă?

Cum prevenim bolile la inimă?

Bolile cardiovasculare reprezintă un pericol din ce în ce mai mare nu doar pentru persoanele de vârsta a treia, dar mai nou și la tineri. Acestea de obicei apar în urma lipsei unui stil de viață sănătos. De altfel, dacă nu avem grijă de corpul nostru, nici el nu va avea grijă de noi.

Cum prevenim bolile cardiovasculare?

Prevenția primară se adresează persoanelor la risc înalt de a dezvolta un prim eveniment cardiovascular. În această categorie intră persoanele fumătoare, dar și cele cu cu hipertensiune arterială, dislipidemie sau diabet. Prevenția bolii cardiovasculare la tineri sau la persoanele cu un risc mic sau moderat este încă limitată, dar poate aduce beneficii semnificative pentru mai târziu în viață.

Fumatul – o cauză principală

Fumatul dăunează aproape tuturor organelor din corp, inclusiv inimii, vaselor de sânge, plămânilor, ochilor, gurii, organelor de reproducere, oaselor, vezicii urinare și organelor digestive. În ceea ce privește bolile cardiovasculare, fumatul este un factor de risc major.

Renunțarea la fumat ajută, deci, la scăderea riscului de boli de inimă și atac de cord. Pentru o persoană care fumează mult și de mulți ani poate fi extrem de dificil să renunțe la acest viciu. Însă nu este imposibil cu puțină voință și cu ajutor din partea medicului de familie. E bine de știut că și fumatul pasiv poate deteriora inima și vasele de sânge ale nefumătorilor în același mod în care fumatul activ provoacă daune fumătorilor.

Cum prevenim bolile la inimă?

Un sfat foarte important pe lângă alimentația sănătoasă este mișcarea regulată.

Activitatea fizică regulată poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Adulții au nevoie de cel puțin 150 de minute de activitate aerobică de intensitate moderată în fiecare săptămână. Aceasta include orice activitate care îți face inima să bată mai repede cum ar fi mersul pe jos sau ciclismul.

Dacă nu ești obișnuit să faci mișcare, începe treptat, cu plimbări în ritm mai alert sau cu mers pe bicicletă într-un ritm în care să nu obosești, ori cu câteva exerciții făcute la domiciliu.

ULTIMELE ARTICOLE

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...