sâmbătă, aprilie 20, 2024
Acasă Editoriale Sănătate Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical de urgență.

Primele simptome:

  1. Paralizie sau slăbiciune – Unul dintre cele mai comune semne ale AVC-ului este o senzație bruscă de slăbiciune sau paralizie, de obicei într-o parte a corpului. Aceasta poate afecta un braț, o picior sau chiar partea întreagă a corpului și poate apărea brusc sau se poate dezvolta în decurs de câteva minute.
  2. Tulburări de vorbire – Persoanele care suferă un AVC pot prezenta dificultăți în vorbire sau în înțelegerea limbajului. Acestea pot avea dificultăți în formularea cuvintelor, pot vorbi încet sau neclar, sau pot prezenta confuzie în exprimare.
  3. Tulburări de vedere – Pierderea bruscă a vederii într-unul sau ambii ochi poate fi, de asemenea, un semn al AVC-ului. Aceasta poate fi însoțită de vedere încețoșată, dublă sau de dificultate în focalizare.
  4. Dureri de cap severe – Un alt semn al AVC-ului poate fi o durere de cap bruscă și severă, care poate fi însoțită de vărsături, amețeli sau pierderea conștienței.
  5. Dificultăți de echilibru și coordonare – Persoanele care suferă un AVC pot avea dificultăți în menținerea echilibrului și a coordonării. Acestea pot avea senzația de amețeală, vertij sau pierderea controlului asupra mișcărilor.
  6. Confuzie sau dificultăți cognitive – AVC-ul poate provoca, de asemenea, confuzie, dezorientare sau dificultăți în concentrare și înțelegere a informațiilor.

Ce să faci în caz de AVC?

Dacă observi oricare dintre aceste semne la tine sau la cineva din jurul tău, este important să acționezi rapid. Sună imediat la serviciul de urgență 112 și solicită asistență medicală de urgență. Timpul este crucial în tratamentul AVC-ului, iar recunoașterea rapidă a simptomelor și solicitarea imediată a ajutorului medical pot ajuta la reducerea riscului de complicații și la îmbunătățirea șanselor de recuperare. Nu ezita să cauți ajutor și să acționezi rapid în caz de suspiciune de AVC.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce vrea Dumnezeu de la mine?

Dumnezeu este un izvor de iubire necondiționată, iertare și speranță. Prin relația cu El,  oamenii găsesc confort în momentele de greutate, găsesc direcție morală...

Postul, între credință și dietă

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar pentru ca stim ca postul...

A. Zăgrean, fost președinte CCR, trage un semnal de alarmă cu privire la alegeri

Augustin Zăgrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, trage un semnal de alarmă cu privire la alegerile de anul acesta. Data alegerilor a...

Transformă încăpățânarea în perseverență

Transformarea încăpățânării în perseverență poate fi o provocare, dar este posibilă prin adoptarea unor strategii și practici eficiente. Incapatanarea poate duce la obstacole în...