Cum poți fi ecologic de Crăciun? Cu toții ne dorim să avem sărbători pline de decorațiuni și poate cel mai important lucru, bradul de Crăciun. De multe ori s-a pus problema dacă această practică este în siguranță pentru natură și ecologică. Unii au trecut pe braduri artificiale. Dar care să fie soluția corectă?
Beneficiu sau blestem?
Există unele dovezi că pomul de Crăciun ar putea avea unele beneficii pentru mediu. Durează peste zece ani ca brazii să crească până la o dimensiune de 1,8 metri. De-a lungul acestor ani, copacii vor servi drept loc de joacă pentru animale și vor „aspira” carbonul din atmosferă. În plus, pentru fiecare pom de Crăciun recoltat, unul până la trei puieți sunt plantați în primăvara următoare, conform Asociației Naționale a Pomului de Crăciun din SUA.
„Aceasta înseamnă mai mulți copaci pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru a oferi mai multe beneficii vitale pentru oameni și natură, cum ar fi aerul și apa curate, habitatul faunei sălbatice și un sol sănătos”, spune Nature Conservancy.
„Știința arată că una dintre cele mai bune modalități de a proteja pădurile este să le folosești – cu atenție. Când pădurile noastre sunt gestionate în mod durabil, pot produce resurse regenerabile, cum ar fi pomi de Crăciun și alte produse din lemn”.
Cum rămâne cu brazii artificiali?
Unii susțin că aceștia sunt folosiți de multe ori, an de an. Oricât de adevărat ar fi, copacii artificiali au dezavantajul masiv de a fi făcuți din plastic. Copacii falși sunt adesea fabricați din clorură de polivinil (PVC). Deși acest material este rezistent, este unul dintre cele mai dăunătoare mediului dintre toate plasticele. Datorită conținutului său ridicat de clor, PVC-ul poate produce poluare toxică sub formă de dioxine, care se acumulează în corpurile animalelor în lanțul trofic. PVC-ul este, de asemenea, foarte greu de reciclat și ajunge la groapa de gunoi unde va rămâne timp de zeci de ani.
[…] post Cum poți fi ecologic de Crăciun? appeared first on A7TV – Televiziune cu […]