sâmbătă, aprilie 20, 2024
Acasă Articole Business Cum poate fi salvată o societate de la faliment?

Cum poate fi salvată o societate de la faliment?

Procedura insolvenței în România este reglementată în principal de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. Această lege stabilește cadrul legal pentru procedurile de insolvență aplicabile atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice care întâmpină dificultăți financiare majore.

Insolvența – etape

Procedura de insolvență în România urmează mai multe etape, care pot fi sintetizate în următoarele:

  1. Sesizarea tribunalului și deschiderea procedurii de insolvență

Procedura începe atunci când debitorul sau unul sau mai mulți creditori depun o cerere la tribunal pentru deschiderea procedurii de insolvență. Tribunalul va analiza cererea și, dacă sunt îndeplinite condițiile legale, va emite o hotărâre de deschidere a procedurii de insolvență.

  1. Numirea administratorului judiciar

După deschiderea procedurii, tribunalul va numi un administrator judiciar, care va gestiona activele și pasivele debitorului în timpul procedurii de insolvență. Administratorul judiciar are responsabilitatea de a reorganiza afacerea debitorului sau de a o lichida în mod eficient și legal.

  1. Inventarierea activelor și pasivelor

Administratorul judiciar va întocmi un inventar detaliat al activelor și pasivelor debitorului. Acest lucru este esențial pentru evaluarea situației financiare a debitorului și pentru stabilirea strategiilor ulterioare.

  1. Elaborarea planului de reorganizare (dacă este cazul)

Dacă există perspective de reorganizare a afacerii debitorului, administratorul judiciar va lucra împreună cu debitorul și cu creditorii pentru a elabora un plan de reorganizare viabil. Acest plan trebuie să ofere o soluție realistă pentru redresarea financiară a debitorului. Apoi trebuie să fie aprobat de tribunal și de creditori.

  1. Lichidarea activelor (dacă este cazul)

Dacă reorganizarea nu este posibilă sau nu este aprobată, procedura se va îndrepta spre lichidarea activelor debitorului. Administratorul judiciar va coordona procesul de vânzare a activelor și va distribui banii obținuți creditorilor conform priorităților stabilite de lege.

  1. Finalizarea procedurii de insolvență

După ce activele au fost lichidate și fondurile distribuite creditorilor sau după implementarea cu succes a unui plan de reorganizare, procedura de insolvență poate fi închisă prin hotărâre judecătorească.

Cum poate fi  salvată o companie de la faliment?

Însolvența nu trebuie să însemne automat și faliment pentru o societate. Karmen-Elena Mitrana – avocat, antreprenor a explicat în emisiunea ”Business la superlativ” cine si mai ales cum poate fi salvată o societate de la faliment încă din procedura de insolvență.

”În momentul în care se intră intr-o procedură de insolvență, automat toate costurile sunt reduse și evaluările sunt făcute după un alt plafon. Atunci, automat există această posibilitate de așezare la masa negocierilor și de a achiziționa o afacere sau active la alte prețuri. Pentru o societate care poate veni și prelua o afacere aflată în insolvență, este un lucru foarte bun.”

Poți urmări întregul interviu pe link-ul de mai jos:

https://youtu.be/-EeFZcPGB_c?si=wnHJxVN3uJ5QBpYo 

Articolul precedentEvită relațiile toxice
Articolul următorBeneficiile apei termale

ULTIMELE ARTICOLE

Ce vrea Dumnezeu de la mine?

Dumnezeu este un izvor de iubire necondiționată, iertare și speranță. Prin relația cu El,  oamenii găsesc confort în momentele de greutate, găsesc direcție morală...

Postul, între credință și dietă

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar pentru ca stim ca postul...

A. Zăgrean, fost președinte CCR, trage un semnal de alarmă cu privire la alegeri

Augustin Zăgrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, trage un semnal de alarmă cu privire la alegerile de anul acesta. Data alegerilor a...

Transformă încăpățânarea în perseverență

Transformarea încăpățânării în perseverență poate fi o provocare, dar este posibilă prin adoptarea unor strategii și practici eficiente. Incapatanarea poate duce la obstacole în...