Cum ne putem împotrivi depresiei? O dietă care are un deficit în ceea ce privește vitaminele importante și nutrienții esențiali ar putea fi de vină pentru stările de spirit proaste sau „crizele” când nu te simți bine, atrag atenția specialiștii, scrie doc.ro.
Iată cele mai importante trei suplimente care readuc buna dispoziție!
1. Vitamina D
Fie că locuiești într-o zonă rurală, fie că stai la oraș, poate fi dificil să îți „umpli” rezervele de vitamina D. Statisticile arată că atât adulții, cât și adolescenții au un deficit în privința acestei vitamine, cel mai probabil pentru că expunerea lor la lumina soarelui este limitată, iar corpul nostru produce vitamina D atunci când pielea este expusă la lumina naturală (la razele soarelui).
Există un număr mare de receptori pentru vitamina D în creier, indicând faptul că aceasta joacă un rol important în funcția cognitivă, explică specialiștii, care recomandă o „doză” zilnică de expunere la soare (înainte de aplicarea cremelor cu rol de ecran de protecție solară) egală cu cel puțin 20 de minute, în fiecare zi, sau 2.000 de unități internaționale (IU) de vitamina D, din suplimente, luate zilnic.
Este important de menționat că, întrucât vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, este stocată în celulele noastre adipoase și o cantitate prea mare de vitamina D se poate acumula și poate favoriza formarea pietrelor la rinichi ori probleme digestive. Așa că discută cu medicul de familie înainte de a începe să iei suplimente cu vitamina D.
2. Acizii grași Omega-3
Tot mai multe cercetări sprijină teoria care spune că acizii grași Omega-3 joacă un rol important în sănătatea creierului nostru. În special atunci când vine vorba de alinarea simptomelor depresiei, de funcția cognitivă și de starea de spirit, în general.
Una dintre metodele prin care poți include mai mult Omega-3 în dieta ta este să mănânci pește gras (macrou, somon, hering), precum și nuci și semințe (semințe de chia, semințe de in, migdale și nucă românească). Dacă nu îți place peștele, poți lua suplimente ce conțin Omega-3 din uleiul de pește. Beneficiile sunt foarte mari.
Un nivel scăzut de grăsimi polinesaturate, numite și acizi grași polinesaturați sau PUFA, este asociat cu o probabilitate crescută de a avea tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), tulburare bipolară, depresie și schizofrenie, așa cum arată un studiu recent.
3. Vitamina B6
Cunoscută și sub numele de piridoxină, vitamina B6 joacă un rol important într-o paletă largă de funcții ale corpului nostru. Atât funcții fiziologice, cât și psihologice. Ea este în special importantă atunci când vine vorba de funcționarea nervilor. Motiv pentru care este asociată în mod frecvent cu tulburări neuropsihiatrice. Inclusiv cu depresia.
Vitamina B6 este implicată în metabolismul estrogenilor. Așa că o carență ar putea fi corelată destul de mult cu apariția sindromului premenstrual. Dar și cu depresia apărută pe fondul dezechilibrelor hormonale. S-a descoperit recent că administrarea de doze mari de suplimente de vitamina B6 reduce semnificativ sentimentele de stres, anxietate și depresie.
Un studiu mai vechi, realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Reading, publicat în Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental, a constatat că, după monitorizarea efectelor unei doze crescute de vitamina B6 asupra adulților tineri timp de mai mult de o lună, participanții au spus că se simt mai puțin anxioși. Cere sfatul medicului și ia suplimentele în funcție de starea ta de spirit.