Cum ne putem ierta pe noi înşine? Iertarea este un concept care deseori pare înțeles ușor, dar este cu adevărat complicat de pus în practică. Dacă ne este dificil să îi iertăm pe alții, cu atât mai dificil ne va fi să ne iertăm și pe noi.
Din perspectivă generală, iertarea este un proces intenţionat şi voluntar în care victima trece printr-o schimbare a sentimentelor şi atitudinii faţă de ofensa adusă, renunţând la emoţii negative ca răzbunarea, recompensa, resentimentele, reproşurile sau pedeapsa celui care a adus ofensa, dorindu-i acestuia binele, defineşte psihologul Aurora Liiceanu.
Iertarea nu înseamnă să accepţi orice situaţie fără să reacţionezi, înseamnă să ai capacitatea să integrezi în istoria ta de viaţă o situaţie trecută, faţă de care nu mai poţi interveni, însă faţă de care simţi nevoia imperios să faci ceva negativ, cu speranţa că încărcătura ta emoţională va dispărea, neutralizându-se. „Psihologii consideră că iertarea este o problemă cu care se confruntă victima care odată urmând calea iertării reia controlul asupra propriei persoane, revenind la emoţii pozitive care asigură starea de bine a acesteia“, explică Aurora Liiceanu.
Cum ne putem ierta pe noi înşine?
În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, invitatul permanent Cornel Dărvășan, teolog, ne răspunde la această întrebare:
”În primul rând trebuie să conștientizăm că Dumnezeu ne poate ierta. Indiferent cât am fi de departe, El ne poate primi la Sine. Dacă venim la El. El a spus în 1 Ioan 1:9:Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire.Noi uneori nu ne putem suporta, nu ne putem ierta. Dar iertarea noastră începe cu conștientizarea faptului că Dumnezeu ne-a iertat.”
Aici poți viziona întreaga emisiune: