Cum ne protejăm sănătatea mintală și fizică? Organismul nostru ar trebui să fie pe primele locuri în lista priorităților noastre. Dacă acesta nu este sănătos, atunci noi nu am putea experimenta viața la maxim și să fim fericiți. Experții psychologies.ro ne ajută cu câteva sfaturi prin care le putem proteja.
Ce reprezintă sănătatea mintală?
Conform OMS, sănătatea mintală reprezintă „starea de bine subiectivă, sentimentul de auto-eficacitate, autonomie, competență, dependență între generații”. O sănătate mintală bună este un sentiment general de bunăstare, încredere în sine și respect de sine.
Ce reprezintă sănătatea fizică?
Menținerea sănătății fizice are multe beneficii. Oamenii sănătoși din punct de vedere fizic tind să aibă mai multă energie, o mai bună sănătate mintală și să se simtă mai bine în general decât cei care nu o fac. A fi în formă din punct de vedere fizic vă poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți o greutate sănătoasă, să evitați bolile și să vă îmbunătățiți calitatea vieții.
Cum ne protejăm sănătatea mintală și fizică?
Chiar dacă nu putem scăpa definitiv de stres, putem învăța să îl gestionăm. Pentru ameliorarea lui poți încerca 4 modalități practice și studiate:
- Tehnicile de respirație – ajută la calmare, la reducerea tensiunii din corp.
- Relaxarea musculară progresivă – implică încordarea și relaxarea diferitelor grupe de mușchi și poate ajuta la reducerea tensiunii musculare și a nivelului de stres.
- Sportul/ mișcarea/ dansul – aceste activități fizice eliberează endorfine, substanțe care pot crește nivelul de bună dispoziție, și pot reduce stresul.
Adesea, unele dintre situațiile pe care nu le putem controla ne neliniștesc cel mai mult. Concentrează-te pe aspectele care țin de tine, de modul în care te raportezi tu la o anumită situație și la gândurile tale.