marți, septembrie 26, 2023
Acasă Editoriale Stil de viață Cum ne protejăm ficatul?

Cum ne protejăm ficatul?

Cum ne protejăm ficatul? Ficatul este un organ, parte a aparatului digestiv, ce este prezent la majoritatea animalelor superioare. Acesta are numeroase funcții în organismul uman, în special în metabolism. Experții doc.ro ne ajută să înțelegem mai bine acest organ și ne spun ce să consumăm pentru a-l menține sănătos.

Ficatul este organul aflat în prima linie a proceselor de prelucrare a substanțelor intrate în corp. De aceea poate benficia direct de cele nutritive. O meta-analiză a arătat că o creștere a aportului de legume, dar nu și de fructe, determină un risc mai scăzut de carcinom hepatocelular. Riscul de carcinom hepatocelular scade cu 8% pentru fiecare creștere cu 100 g/zi a aportului de legume.

Cinci alimente care îți sunt recomandate pentru ficat

1. Legume verzi

Salata verde, spanacul, rucola, andivele, sparanghelul, pătrunjelul, frunzele de țelină, castraveții, broccoli-ul, dovlecelul, varza de Bruxelles, varza Kale etc. Acestea conțin antioxidanți de cea mai bună calitate care ajută la protejarea și regenerarea celulei hepatice. E indicat să se consume o salată generoasă de crudități la mesele principale care conțin carne sau brânză, pentru a scădea absorbția grăsimilor.

2. Fructe de pădure

Fragii, murele, zmeura, coacăzele, căpșunile, măceșele conțin fitonutrienți care ajută la protecția ficatului de atacul radicalilor liberi formați ca urmare a agresiunilor toxinelor din mediul înconjurător asupra celulei hepatice. Aceste fructe sunt ideale pentru micul dejun, ca gustări între mese, ori pe post de desert, în loc de ceva dulce, pentru reenergizare.

3. Oleaginoase

Semințele de orice fel (in, susan, mei, chia, dovleac, floarea soarelui) precum și fructele oleaginoase – alunele, nucile, migdalele, fisticul, alături de avocado și măsline – constituie surse excelente de grăsimi Omega de calitate, care ajută la regenerarea celulei hepatice. Acestea pot constitui gustări excelente, care taie foamea, dar se vor consuma cu moderație, deoarece au multe calorii (cam 30 g pe zi, crude ori coapte, pentru că, prin prăjire, se oxidează și își pierd toate grăsimile bune, devenind chiar nocive).

4. Pește gras

Alimente bune pentru ficat sunt și peștii, mai ales peștele gras de tipul somonului, macroului, păstrăvului sau heringului ori ficatul de pește, deoarece conțin acizi graşi Omega 3 care protejează organele interne. E indicat ca peștele să fie consumat alături de o garnitură generoasă de legume proaspete sau preparate la abur.

5. Cacao și cafea

O băutură de cacao preparată acasă din cacao pudră, lapte degresat și îndulcitor natural de tipul stevia este energizantă și antioxidantă în același timp. Poți opta și pentru două pătrățele de ciocolată neagră ca gustare, în loc de alte tipuri de dulciuri. La fel, o cană de cafeaua simplă, fără zahăr, miere sau alt tip de îndulcitori pe bază de zahăr este bună pentru ficat.

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...