Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud ale colegelor lor de liceu, iar fenomenul ia amploare.
O anchetă aflată în desfășurare a descoperit că mai multe adolescente de la Westfield High School din Westfield, New Jersey au devenit victimele colegilor de sex masculin care au folosit tehnologia AI pentru a crea imagini nud deepfake cu ele, ca mai apoi să le distribuie altora.
Luna trecută, o agenție de supraveghere a internetului a avertizat în legătură cu creșterea numărului imaginilor AI generate și a abuzului sexual asupra copiilor, în mediul online.
Evident, până la crearea unor legi bine scrise, care să ajute în astfel de situații, va mai dura.
Cum ne protejăm datele dar și identitatea pe internet?
Nu vă puneţi data de naştere completă pe reţelele sociale
Hoţii de identitate folosesc datele de naştere ca piatră de temelie a afacerii lor. Dacă vreţi să vă informaţi prietenii când e ziua voastră, puneţi doar ziua şi luna, fără anul naşterii.
Acceptați în lista de prieteni doar persoane cunoscute
E destul de simplu. Cu cât sunteți conectat cu mai multe persoane, cu atât mai greu e să controlați ce se întâmplă cu datele personale distribuite pe rețelele de socializare. Dacă nu aveți un motiv întemeiat să țineți deschise conturile din rețelele dvs. de socializare, vă recomandăm să reduceți cercul de persoane care vă pot vedea postările și fotografiile.
Nu utilizați profilul din rețelele dvs. de socializare pentru a vă conecta la alte site-uri web
Poate fi tentant să utilizați opțiunea „Conectare cu Facebook” atunci când creați un cont nou. Prin astfel de conexiune, încredințați unui site terț datele dvs. de conectare pe Facebook. Acest lucru crește probabilitatea faptului că contul dvs. ar putea fi spart. De asemenea, oferiți companiei Facebook acces la mai multe date personale. Așadar, nu vă conectați la alte siteuri web cu datele de conectare din rețelele de socializare.
Fiți atent la linkuri
Una dintre regulile fundamentale ale securității digitale este să nu accesați niciodată linkuri primite de la persoanele necunoscute sau de la cele în care nu aveți încredere. Această regulă poate fi aplicată și la rețelele de socializare. Asemenea link-uri vă pot fi trimise prin intermediul mesajelor private sau postate în comentarii la o fotografie sau la o postare. Dacă nu știți cu siguranță unde duce un asemenea link, nu dați click pe el.
[…] Citeste mai mult […]