miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Cum ne menținem ficatul sănătos?

Cum ne menținem ficatul sănătos?

Cum ne menținem ficatul sănătos? Ficatul, cel mai mare organ din corp, are o serie de funcții vitale. Acesta transformă hrana în energie. Procesează colesterolul. Curăță sângele de toxine. Dar și produce proteine care contribuie la coagularea sângelui. Însă, odată ce apare steatoza hepatică denumită și ficat gras, adică acumularea de grăsimi la nivelul ficatului, acest organ funcționează din ce în ce mai anevoios. Astfel, pot apărea o serie de alte complicații.

Până în anul 1980, boala de ficat gras era rareori diagnosticată la pacienții care nu consumau alcool în exces. Oamenii de știință, însă, au descoperit apoi că grăsimile în exces și diabetul pot, de asemenea, să cauzeze steatoză hepatică. Chiar și la persoanele care nu suferă de alcoolism.

Mai mult decât atât, boala de ficat gras non-alcoolic netratată poate la fibroză și apoi la ciroză și poate cauza, în timp, probleme cardiovasculare. Acest lucru poate fi valabil și invers – adică bolile cardiovasculare să crească riscul de steatoză hepatică.

Cum ne menținem ficatul sănătos?

Una dintre principalele metode a de a preveni deteriorarea ficatului este să adopți un stil de alimentație cât mai echilibrat și sănătos. Indiferent dacă vorbim despre ficat gras alcoolic sau non-alcoolic, dieta stă la baza prevenției, dar și a tratamentului.

După cum îi spune și numele, boala ficatului gras stă în acumularea de grăsime în exces la nivelul ficatului. Un corp sănătos susține ficatul în procesul de eliminare a toxinelor și în producerea de bilă.

Așadar, cea mai bună strategie pentru a-ți menține ficatul sănătos este să previi acumularea excesivă de grăsime la nivelul acestuia, adică să previi boala ficatului gras. Mai jos, regăsești câteva reguli simple de conduită pentru ca ficatul tău să funcționeze mereu în parametri optimi.

Alimentația este o prioritate

Încearcă să urmezi o dietă echilibrată, bogată în fibre, pe care le poți obține din fructe proaspete, legume proaspete și gătite (dar nu cu mult ulei sau unt) și cereale integrale (pâine, paste și orez integrale, mai precis).

Lactatele sunt, de asemenea, importante, fiind surse foarte bune de proteine, calciu și vitamine, dar este recomandat să optezi pentru variantele cu un conținut redus de grăsimi. În ceea ce privește grăsimile, acestea nu trebuie să lipsească din alimentație, dar în cantități mici spre moderate și obținute din surse sănătoase, cum ar fi nucile, semințele, avocadoul și uleiurile presate la rece (grăsimi mononesaturate și polinesaturate). Nu în ultimul rând, hidratarea corespunzătoare este esențială.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...