În ultimul aticol am aflat de la Adrian Vornicu că poți preveni bolile ocrotindu-ți sănătatea, prin câteva obiceiuri bune, precum odihna, alimentația corespunzătoare și evitarea factorilor poluanți. Specialistul în bioelectronică ne dă mai multe detalii despre poluarea electromagnetică, vinovată pentru stările de oboseală inexplicabilă a omului contemporan.
Secreția de melatonină
Lipsa melatoninei este responsabilă pentru oboseală, insomnii, stres, dereglarea somnului. Acest hormon ajută organismul să se regenereze. În plus, joacă un rol în imunitate și are și efect antioxidant, prevenind apariția cancerului. Pierderea nopților sau culcatul la ore târzii privează organismul de acest hormon benefic, lăsându-l mai expus problemelor.
„În timpul somnul de noapte, între orele 21-1, glanda pineală secretă melatonină. Prezența luminii inhibă secreția, iar glanda pineală este capabilă să sesizeze până și deplasarea unui singur foton! Poluarea electromagnetică e luată de organism drept emisie de fotoni, iar glanda crede că nu mai vine noaptea, deci nu mai secretă melatonina. Cauzele sunt că oamenii dorm cu telefonul foarte aproape sau nu își scot routerul de internet din priză în timpul nopții. Chiar și routerul vecinului te poate afecta, dacă este amplasat în dreptul patului tău, așa că ai putea să îți întrebi pur și simplu vecinul unde și-l ține. Mai ales bebelușii pot fi afectați.”
Cum folosim telefonul mobil
Așadar, pentru sănătatea noastră, este necesar ca măcar noaptea să ne deconectăm de la tehnologie. În plus, specialistul ne dă câteva sfaturi pentru cum să folosim telefoanele mobile:
„Este indicat să oprim internetul când nu îl folosim, mai ales dacă ne aflăm în mașină. Apoi, când vrem să vorbim la telefon, să ținem telefonul la depărtare până răspunde persoana apelată. După ce răspunde, putem fie să dăm telefonul pe difuzor, cu microfonul spre gură dar cu antena în față, fie la câțiva centimetri de ureche, trecându-l din minut în minut de pe o parte în alta.”
Cât despre iminenta apariție a tehnologiei 5G, Adrian Vornicu este de părere că omului obișnuit nu îi este necesară, fiind utilă în special roboților.
Așadar, pentru a face față cu bine zilelor lungi de muncă, avem nevoie de odihnă și de… melatonină, iar tehnologia nu este chiar tot timpul de partea noastră, așa că trebuie să o controlăm.
Pentru mai multe sfaturi practice de sănătate, urmărește integral ediția „Alături de tine” cu specialistul în micronutriție și bioelectronică Adrian Vornicu, dând click aici.