8.5 C
București
marți, 4 octombrie 2022
Acasă Emisiuni Dă o șansa vieții Cum ne dăm seama că ne aflăm într-o relație toxică?

Cum ne dăm seama că ne aflăm într-o relație toxică?

Cu toții sperăm că o să trăim fericiți, până la adânci bătrâneți, alături de persoana iubită. Ce facem, însă, în cazul în care aceasta întârzie să apară? Ne complăcem într-o relație toxică? Află de la Răzvan Voicu – realizator A7TV și Daniel Duță – psiholog, care sunt secretele unei relații de iubire ca în povești, dar și care sunt semnele unei relații toxice!

 

Într-o relație toxică nu este neapărat unul dintre cei doi vinovați! Toxicitatea este rezultatul incompatibilității persoanelor implicate în relație. Mai degrabă, relația toxică apare în momentul în care cuplul este incapabil să comunice și să stabilească limite sănătoase.

Răzvan Voicu, alături de Daniel Duță– psiholog, au fost invitați în platoul A7TV, în emisiunea “Dă sens vieții”, prezentată de Ionică Herlea, pentru a desluși misterul relațiilor toxice.

“Fiecare dintre noi are o “imunitate” când vine vorba despre toxicitatea aceasta relațională, pe care o putem rezolva noi înșine, fără a apela la ajutor de specialitate. Trebuie doar să comunicăm cu persoana iubită”, spune psihologul Daniel Duță.

 

Cum decurg relațiile de calitate?

 

“Relațiile de calitate se construiesc fără tensiune. Această tensiune poate să apară din cauza factorilor externi. De exemplu, părinții, care intervin în relație, sau prietenii. Nu îi introducem și nu le permitem să se arborească în intimitatea noastră. Relația se formatează să meargă singură”, răspunde Daniel Duță.

 

“Nu trebuie să le permitem oamenilor din jur să ne influențeze deciziile. În relație ești doar tu cu jumătatea ta, deciziile importante se iau în doi, pentru că voi doi sunteți cei mai importanți.

Felul în care te simți dimineața când te trezești lângă partener/ă, felul în care zâmbești când te gândești la persoana iubită, chiar și când sunteți departe unul de celălalt, modul în care te gândești să-i scrii un mesaj… așa îți dai seama că ești în relația potrivită!”, adaugă Răzvan Voicu.

 

Sursa Google

Când ne dăm seama că suntem într-o relație toxică?

 

O relație toxică, ca și în cazul celei de calitate, se formează în timp. Daniel Duță spune:

”Comunicarea este principala problemă în cazul relațiilor toxice. Se degradează treptat.Chiar dacă unul vrea să transmită o idee, celălalt trebuie să o asculte.

Când nu mai există înțelegere, când intervine gelozia excesivă, clipele frumoase dispar și ne evităm prin casă, atunci intervine toxicitatea!

Este indicat să ne amintim ce ne-a legat de jumătatea noastră și momentele frumoase petrecute în doi. De la cina servită împreună și dormitul îmbrățișați, până la filmul văzut pe canapea într-o seară după serviciu.

Timpul petrecut împreună este esențial pentru o relație de calitate!”

 

Ce efecte au relațiile toxice asupra noastră și a copiilor?

 

“Asupra copiilor își va pune toată viața amprenta relația toxică dintre părinți. Copilul poate să se simtă vinovat pentru neînțelegerile din familie.

Când crește poate să devină abuzator, sau, din contra, să urască acest lucru. În unele cazuri, unde chiar nu se mai poate repara relația, divorțul este un caz fericit, pentru că se termină abuzul”, spune Răzvan Voicu.

 

O relație de calitate se “clădește” în timp. Problemele în cuplu, dacă sunt discutate, se pot ameliora, iar relația să decurgă din ce în ce mai bine.

 

 

Este nevoie, însă, de voința amândurora pentru a rezolva disputele. Dacă nu există voință, relația devine toxică, afectând nu numai persoanele direct implicate, ci poate produce și victime colaterale.

Ajutorul unui specialist nu face minuni fără determinarea celor doi. Uneori, pentru o viață sănătoasă din punct de vedere psihic, cea mai bună soluție este divorțul.


ULTIMELE ARTICOLE

Cum reușesc unele persoane să trăiască mai mult?

Cum reușesc unele persoane să trăiască mai mult? Este o întrebare care a provocat diverse discuții prin care s-a încercat o găsire a unei...

Distracția face o relație de căsătorie mai interesantă?

Distracția face o relație de căsătorie mai interesantă? Foarte multe cupluri de diferite vârste pierd pe parcursul anilor acea flacără a așa numitei distracții,...

Bolnavii de Alzheimer vor avea parte de un nou tratament

Bolnavii de Alzheimer vor avea parte de un nou tratament conform FDA. Boala Alzheimer este o patologie neurodegenerativă progresivă. Aceasta afectează gândirea coerentă, memoria și...

Mit sau adevăr – bebelușii poftesc?

Societatea din ziua de astăzi perpetuează ideea că bebelușii poftesc diverse alimente, mai ales în dreptul sugarilor. Este oare acest lucru un mit sau...