„Multe dintre eșecurile vieții aparțin unor oameni care nu au realizat cât de aproape erau de succes, atunci când au renunțat să lupte”, spunea Thomas A. Edison.
De-a lungul timpului, psihologii au constatat că teama de a nu da greș este cea mai comună frică pe care o întâlnesc în rândul oamenilor nemulțumiți de propria viață.
Frica de a nu reuși să ajungă acolo unde își doresc și, totodată, teama că vor fi criticați de cei din jur i-a determinat pe mulți să renunțe la visurile lor.
Problema principală a fricii de eșec este că nu ne dă voie să experimentăm situații noi, să le dăm prilejul altor oameni să ne cunoască și nu ne dă voie să evoluăm, ba din contra, ne ține blocați într-o zonă care ne este familiară, dar care nu ne aduce satisfacția la care visăm, iar atunci apar convingerile limitative precum: „nu sunt bun/bună de nimic, pe mine nu mă place nimeni, sunt un eșec” și ajungem să trăim o viață care nu ne aduce plăcere, o viață plină de frustrări, iar emoțiile negative își vor face cuib în mintea și în inima noastră.
Tot ce trebuie să facem este să ne luăm puțin timp, să respirăm profund iar mai apoi să luăm decizia de a înfrunta fricile și de a pleca la drum cu gândul că viața este un loc plin de binecuvântări indiferent de forma în care ajung la noi.
Iată câteva sfaturi pe care psihologii ni le dau atunci când mintea ne este asaltată de frici:
1. Vorbește despre frica ta cu un apropiat
„Atunci când împărtășim sentimentele și fricile cu persoane în care avem încredere putem, pe de o parte, să vedem că nu suntem singurii care trec prin astfel de situații, și pe de altă parte, putem fi încurajați și susținuți să ne înfruntam frica”
2. Confruntă-ți frica
„Atunci când avem o frica, una dintre cele mai eficiente metode de a o combate este să o confruntam.”
3. Să vedem eșecurile anterioare ca un nou punct de start
„Cautând să înțelegem ce nu a mers și ce putem face altfel data viitoare. Mai concret, sa luam un eșec din trecut și să îl analizam, identificând trei lucruri pe care le-am învățat în urma acelei experiente.”
4. Să avem răbdare cu noi
Trebuie să înțelegem că schimbarea modului de gândire și frica nu se transformă peste noapte, în schimb, respectând un program pe care sunt notate mici obiective vom ajunge să dobândim curajul și puterea de care avem nevoie pentru noi începuturi.
5. Să acționăm
Nu-i suficient doar să-ți dorești să ajungi în vârf, trebuie să acționezi, să profiți la maxim de fiecare oportunitate pe care viața ți-o dăruiește, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
Așadar, nu uita că după cele mai mari eșecuri vin cele mai frumoase binecuvântări. Iubește viața, bucură-te de fiecare apus și fii recunoscător în orice moment deoarece te așteaptă un nou răsărit.
[…] post Cum învingi frica de eșec? Ce spun psihologii? appeared first on A7TV – Trăiește […]