Cum îngrijim corect cuticulele? Deși mulți dintre noi cunoaștem igiena potrivită a unghiilor noastre, de multe ori modalitățile prin care dorim să ne îngrijim de acestea pot fi greșite. Femeile consideră că o manichiură completă este una unde cuticulele sunt îndepărtate dar medicii și experții doc.ro ne avertizează că este un obicei extrem de nesănătos.

Ce este cuticula?

Cuticula este pielea albă, care se atașează de patul unghiei. Cuticula funcționează precum un strat protector, ținând agenții patogeni la distanța de celulele de la baza unghiei. Așadar, prin tăierea cuticulei nu facem altceva decât să distrugem scutul care protejează pielea de infecții.

Ce se poate întâmpla dacă eliminăm cuticula?

Dacă obișnuiești să-ți tai cuticula, riști să dezvolți infecții bacteriene care pot varia de la iritații minore până la afecțiuni mai grave. Cum ar fi panarițiu sau paronichia. Și roaderea cuticulelor este un obicei destul de comun. Este atribuit de obicei stresului și poate duce adesea la răni deschise în jurul patului unghiei, care cresc și mai mult riscul unei infecții dăunătoare. Practicile pentru oprirea roaderii cuticulelor pot include înfășurarea temporară a vârfurilor degetelor în bandaje până când rănile se vindecă. Roaderea și tăierea cuticulelor duc frecvent la pielea uscată și fragilă a cuticulelor. Așa că majoritatea specialiștilor recomandă aplicarea regulată a cremelor sau loțiunilor concepute pentru a înmuia cuticulele. Semnele unei infecții includ, de regulă, roșeața și umflarea în jurul unghiei. În cazuri mai grave pot apărea vezicule pline cu puroi și adesea indică panarațiu. Tratamentul pentru această problemă necesită consult medicat și antibiotice în majoritatea cazurilor. Cele mai severe cazuri de panarițiu pot necesita un tratament chirurgical, cum ar fi injectarea veziculelor sau chiar excizia unei părți a unghiei afectate. Dacă preferi aspectul pe care îl oferă manichiurii tale îndepărtarea cuticulei, poți folosi instrumente speciale pentru a împinge cuticula cât mai mult, astfel încât să nu fie deloc vizibilă.

Saloanele din România, procedeu greșit

În majoritatea țărilor europene, tăierea cuticulei este un procedeu care nu se mai practică în saloanele de înfrumusețare, find interzis. Din păcate însă, în România există încă ideea potrivit căreia o manichiură arată impecabil numai dacă cuticula este îndepărtată.