Acasă Editoriale Actualitate Cum îi afecte...

Cum îi afectează Brexit-ul pe studenți?

Este deja evident ca ieșirea Angliei din UE a fost hotărâtă, dar care sunt urmările acestui fapt și ce ai de făcut mai ales dacă ești tânăr student?! Dacă studiezi deja acolo, ești cumva protejat, dar dacă doar îți dorești să pleci peste un anumit număr de ani la studii în Marea Britanie, s-ar putea ca situația să numai stea la fel de bine pentru tine.
În prezent, potrivit “The Independent”, circa 125.000 de studenți din alte țări ale UE studiază la universitățile din Marea Britanie, reprezentând circa 6% din totalul numărului de studenți. Cei mai mulți sunt din Germania și Franța, dar nici numărul românilor nu este unul neglijabil.

Cum ajungi să studiezi în UK?
Costurile de școlarizare sunt uriașe, dar englezii au venit și cu soluții pentru tinerii care își doresc să se dezvolte peste graniță și nu au posibilități financiare prea mari. Împrumutul Tuition Free Loan este secretul și poate fi accesat prin Student Loan Company. Acest împrumut acoperă toată taxa de școlarizare/an de studiu și este plătit direct de SLC facultății pentru care studentul a optat. Banii se returnează statului abia în momentul în care facultatea este finalizată, iar absolventul câștiga peste 21.000 de lire pe an.


Sunt la facultate în UK. Cum mă afectează Brexit-ul?
De aici situația se complică, pentru că, avem de-a face cu două situații:
1. Dacă ești în an terminal, ești într-o postură fericită. Pentru că ai deja taxa pe ultimul an plătită și singura ta responsabilitate este să mergi la cursuri.
2. Daca în toamna anului 2019 ai început un an universitar ce nu are finalitate până în decembrie 2020 și mai ai încă unul, doi, trei ani până la terminarea studiilor, Guvernul Britanic îți recomandă să aplici pentru statutul PRE-SETTLED. Mai exact, este vorba de un nou statut de imigrant, acela de rezident pentru următorii 5 ani. Acesta îți permite să îți continui studiile, sa lucrezi în Marea Britanie și chiar îți oferă dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială. NU UITA ca înainte să treacă acești 5 ani să aplici pentru statutul de ședere continuă – SETTLED

Momentan studiez în România, dar vreau sa fac o facultate englezească.
În acest caz lucrurile nu sunt foarte clare, pentru că urmează un an dificil și plin de decizii importante, în care se va face trecerea de la o Uniune Europeană cu Marea Britanie ca unul dintre cele mai puternice state, la Marea Britanie ca stat independent de comunitatea europenă. În 2016, ministrul Jo Johnson afirma ca “Studenții Uniunii Europene sunt bineveniți în Regatul Unit”. Însă, cum va sta situația de fapt pentru toți cei care vor să aplice în anii următori, doar timpul și negocierile dintre UK și UE ne vor dezvălui.


Dar care sunt în realitate părerile și îngrijorările tinerilor români?
Dar până vom afla care vor fi relațiile pe termen lung între Regatul Unit și statele Uniunii Europene, am vorbit cu 3 studenți care sunt fascinați de sistemul de învățământ englezesc și mi-au spus de ce au ales să rămână sau să plece la studii în Marea Britanie, dar și cum este situația cu Brexit-ul pentru ei.

MIHAELA, student în UK
“Pe portalul facultății avem o secțiune despre Brexit, unde ni se prezintă exact care e situația momentan, ce trebuie sa facem. Vorbesc destul de vag despre viitor. Guvernul însă, urmează să formeze o ‘comisie’ de studenți internaționali, probabil spre a ne asigura o tranziție mai ușoară.”

ANDREEA – studentă în România, doritoare să încerce și alt sistem de învățământ
„Eu mă gândeam să plec anul viitor cu bursă, pentru un an. Totuși, mă gândesc că mi-ar fi greu, pentru că în țară tot știi lucruri si pot sa te descurci, mai ai părinții, dar acolo…”

MIHNEA – elev, clasa a XI -a, România
“Aș vrea să plec la facultate în Anglia, dar după cum stă situația acum… mi-e frică. Și e și complicat, pentru că te pregătești de admiterea de acolo, dar te poți trezi deodată că mai ai de îndeplinit alte formalități și că situația numai este la fel de ușoară.”

Dacă ți-a fost util acest articol, nu uita să lași un like sau un comentariu cu experiența și părerea ta, dar și un share pentru cei care sunt în căutare de informații.

Articolul precedentNU TE MAI IUBESC!
Articolul următor31 IANUARIE ÎN ISTORIE

ULTIMELE ARTICOLE

Povestea cutremurătoare a...

La doar 14 ani, Mihai fum...

„Suntem o echipă în fața ...

După 18 ani de căsnicie, ...

Cum poți aduce schimbarea...

Cum poți aduce schimbarea...

Frica de moarte și impact...

Frica de moarte și impact...