joi, martie 28, 2024
Acasă Emisiuni Ce bine ca ești Cum gestionăm depresia și anxietatea partenerului de viață?

Cum gestionăm depresia și anxietatea partenerului de viață?

Cum gestionăm depresia și anxietatea partenerului de viață? De multe ori ne putem simți neputincioși într-o relație atunci când celălalt este într-un astfel de moment al vieții sale. În secolul 21, anxietatea este prezentă aproape la orice pas. Astfel, o conexiune puternică cu partenerul nostru ne poate ajuta să le depășim.

Despre depresie

Depresia este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale omului modern. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 300 de milioane de oameni suferă de această tulburare, România nefăcând excepție. Tipurile și simptomele depresiei sunt variate și pot apărea în orice moment al vieții noastre, de aceea este bine să fim informați și să apelăm la specialiști în momentul în care identificăm posibilele semne ale depresiei la noi sau la cei apropiați.

Depresia este o tulburare a dispoziției care influențează profund punctul de vedere și percepția de sine, a altora și a mediului înconjurător și care afectează toate domeniile de funcționare. Este o afecțiune frecventă în populație și are potențial letal prin riscul suicidar. Din fericire, este tratabilă în procent foarte mare.

Despre anxietate

Când avem anxietate avem, de fapt, o stare anormală caracterizată prin “teamă fără obiect”. Este diferită de emoția firească pe care o resimțim cu toții în situații noi sau în momente cu încărcătură emoțională (de ex: prima zi de școală sau prima întâlnire). Este diferită și de frică, aceasta din urmă fiind caracterizată de “teama cu obiect concret” (ex: apariția unui animal periculos).

Spre deosebire de teamă, care este un proces adaptativ cu rolul de a ne proteja de pericole, anxietatea este un proces dezadaptativ. De cele mai multe ori, împiedică persoana care se confruntă cu astfel de stări să-și desfășoare activitățile obișnuite. Dificultatea de a face față anxietății vine tocmai din sursa acesteia, care se afla în subconștient și se caracterizează printr-un dezechilibru între instinct și conștiință.

Cum gestionăm depresia și anxietatea partenerului de viață?

În emisiunea ”Ce bine că ești” cu Ramona Dărvășan, invitații Bebe și Bianca Ciașu relatează cum reușesc să se ajute reciproc.

”Reacția mea la tot ce se întâmpla era o teamă nejustificată. Mă temeam de reacții, de ceea ce zicea cineva, să mă duc undeva. Totul era doar teamă. În momentul acela Dumnezeu mi-a scos în cale anumiți oameni care m-au ajutat să realizez că este un mod prin care eu privesc acum viața din cauza faptului că am rămas într-un fel singură. Și acolo a început călătoria mea. Călătoria mea cu Dumnezeu. Călătoria mea cu anxietatea și depresia.”

2 COMENTARII

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

”Aș vrea ca toți să vorbească despre mine că sunt cu Sindrom Down”

S-a incheiat campania ”Alaturi de tine” & ”Special Olympics Romania” de susținere a persoanelor cu Sindrom Down. Dupa o lună în care în platoul...

Găsește-ți vocea și fă-o auzită!

În călătoria noastră de dezvoltare personală, găsirea și exprimarea propriei voci este esențială pentru creșterea și împlinirea noastră. Fiecare persoană are o perspectivă unică...

A vrut să se sinucidă din cauza dependenței de droguri

Lucian este un fost dependent de droguri care a început consumul din cu motivații pe care le poate avea orice adolescent. Voia să fie...

Astenia de primăvară – simptome, prevenție și tratament

Astenia de primăvară este o afecțiune comună care apare în perioada de tranziție către primăvară. Poate fi caracterizată prin simptome precum oboseală excesivă, lipsă...