Acasă Editoriale Familie Cum facem să ...

Cum facem să funcționeze o căsnicie?

Cum facem să funcționeze o căsnicie? John Gottman a descoperit, în urma cercetărilor sale realizate pe mai mult de 3000 de cupluri timp de 40 de ani, că acele căsnicii care erau fericite nu erau niciodată perfecte.

Unele dintre persoanele care spuneau că sunt foarte mulțumire una de cealaltă aveau în continuare diferențe de temperament, de interese și de valori. Conflictele erau destule. Se certau, la fel cum făceau și cei cu căsnicii nefericite, pentru bani, slujbe, copii, treburile casei, sex și rude. Misterul consta în felul în care depășeau cu îndemânare aceste dificultăți și reușeau să își păstreze căsnicia fericită și echilibrată.

Căsniciile fericite se întemeiază pe o prietenie trainică.

Ceea ce presupune respect reciproc și bucuria de a fi împreună cu celălalt.

Acești parteneri se cunosc îndeaproape unul pe celălalt. Cunosc extrem de bine ce-i place sau nu-i place celuilalt. Care îi sunt trăsăturile de personalitate definitorii. Ce speranțe și ce visuri are. Au un respect profund unul pentru celălalt și își exprimă această apreciere nu atât prin fapte mărețe, cât mai ales prin gesturi zilnice mărunte.

Relația de prietenie generează „sentimentul pozitiv generalizat” (Robert Weis). Toate gândurile pe care fiecare le are despre celălalt și despre căsnicia lor sunt atât de pozitiv generalizate, încât acestea reușesc să marginalizeze sentimentele negative. Odată ce căsnicia este „setată” la un nivel ridicat de pozitivitate, va fi nevoie de mai multă negativitate pentru a destabiliza relația atât de stabilă.

Căsniciile inteligente emoțional

Oamenii fericiți în căsniciile lor nu sunt mai deștepți, mai bogați sau mai descurcăreți decât alții. În viața lor de zi cu zi însă, au descoperit un proces prin care reușesc să împiedice gândurile și emoțiile negative pe care le au unii față de alții (și pe care toate persoanele le au) să le copleșească pe cele pozitive.

Partenerii nu sunt nevoiți să aibă o relație perfectă pentru a reuși să se iubească. Cel mai important lucru este să învețe cum să fie în acord unul cu celălalt și să facă din prietenie o prioritate.

Împăcările – arma secretă a cuplurilor fericite.

Forța prieteniei dintre soți este cea care asigură succesul tentativelor de împăcare.

Cele mai multe certuri nu pot fi rezolvate!!! (69%).

Scopul nu este să rezolvăm conflictele ci să le gestionăm!NU trebuie să vă rezolvați conflictele majore de cuplu pentru ca relația să triumfe.

„Atunci când alegi un partener pe termen lung, în mod inevitabil alegi un anume set de probleme nerezolvabile cu care te vei lupta în următorii zece, douăzeci sau cincizeci de ani.” – After the Honeymoon, Dan Wile

Căsniciile sunt reușite în măsura în care problemele pe care le-ați ales sunt unele cărora le puteți face față.

Soluții pentru managementul conflictului.

Relațiile reușite funcționează după motto-ul: „Când tu suferi, totul încetează și eu te ascult.” Cum?

  • Emoțiile negative sunt importante.
  • Nimeni nu are dreptate.
  • Acceptarea este esențială.
  • Concentrați-va asupra aprecierii și admirației.
Articolul precedentCum să-mi schimb obiceiurile?
Articolul următorCum să ne rugăm?

ULTIMELE ARTICOLE

Alaturi de tine – o...

Te-ai simțit vreodată cop...

„Sunt femeie și ast...

Luni, 7 octombrie, în cad...

Rugăciunea care i-a salva...

Dimineața zilei de 9 apri...

Pericolul alegerilor prez...

Pericolul alegerilor prez...