Cum facem față sărbătorilor? Crăciunul pentru mulți a devenit mai mult o competiție. O competiție între părinți, între cadouri și între prieteni. O cursă a celei mai festive mese și cea mai multă băutură. Toate acestea pot provoca stres, anxietate și chiar anumite afecțiuni? Cum putem să fim totuși fericiți alături de familie și prieteni în această lună?
Specialiștii doc.ro ne spun că febra Sărbătorilor pare în unele cazuri o afecțiune, o reacție a sistemului imunitar în fața virusurilor sau bacteriilor de tot felul. Avem, pe de-o parte, imaginea idilică, ușor feerică și zaharisită a Sărbătorilor cu fulgi mari de nea, cu o zăpadă care nu presupune și frig și zloată, iar, pe de altă parte, conștientizăm efortul imens pe care-l presupune realizarea unei copii cât mai fidele a ceea ce gândim că ar trebui să fie sărbătorile de iarnă.
Stresul de sărbători
În timp ce stresul în sine este necesar pentru supraviețuirea noastră și pofta de viață (cercetătorii numesc acest tip pozitiv de stres „eustress”), prea mult stres are un impact negativ asupra sănătății noastre, atât mentală, cât și fizică. Prea multe activități, chiar dacă sunt activități distractive, pot culmina cu prea mult stres în această perioadă a anului și ne pot lăsa să ne simțim fără chef de viață, mai degrabă decât împliniți.
Cum știm că suntem copleșiți de sărbători?
Stresul de sărbători arată la fel ca stresul obișnuit de zi cu zi. Poate afecta organismul în multe moduri diferite. Simptomele pot include următoarele:
- anxietate
- tristeţe
- dureri de cap
- dureri de corp
- incapacitatea de a dormi
- iritabilitate
De aceea, să ne gândim mereu ce este cu adevărat important: sănătatea, prezența celor dragi, copiii zâmbind, momentele de liniște în care nu ne gândim la probleme, joaca în zăpadă, împodobitul bradului, gătitul în familie. Nimic nu trebuie să fie perfect, și este în puterea noastră să stabilim ce este de ajuns pentru noi.