miercuri, decembrie 6, 2023
Acasă Editoriale Familie Cum demonstrezi că ești victimă a agresiunii în trafic?

Cum demonstrezi că ești victimă a agresiunii în trafic?

Guvernul a aprobat modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, stabilind noi sancţiuni pentru mai multe abateri de la legislaţia rutieră. Noile prevederi au intrat în vigoare pe 31 ianuarie 2022 și prevăd sancțiuni mai dure pentru șoferii care circulă agresiv.

 

”Se defineşte comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum şi sancţiunea corelativă adoptării acestui comportament cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (580 lei – 725 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile, iar în cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile”

Există însă o problemă majoră a acestei legi: probarea comportamentului agresiv din trafic în instanță, este foarte greoaie, aproape imposibilă în unele cazuri.

”Este foarte greu să demonstrezi în instanță acest comportament agresiv. Camere stradale înregistrează video, nu și audio. Ca soluție, eu aș considera ca la examenele pentru obținerea permisului de conducere, pe lângă proba teoretică, proba practică, să se dea și acele probe care s-au dat până acum câțiva ani: traseu de zi, traseu de noapte, prim ajutor, conduită preventivă și atunci vom avea șoferi disciplinați în trafic.” , a declarat Avocat Iuliana Volintirescu, pentru emisiunea ”Prin tribunale ca prin viață”, cu Mihaela Olaru.

” În anumite condiții, când ți s-a suspendat dreptul de a conduce, să fi supus și unei examinări psihologice pentru că ajungi să faci niște gesturi, sunt impulsul nervilor, iar dacă tu nu poți să îți controlezi nervii și din cauza asta ajungi să faci ce ai făcut înseamnă că ar fi mai bine să te retragi.”, a continuat col(r), Dan Antonescu.

Colonelul în rezervă, specialist criminolog, Dan Antonescu, are și o soluție practică și preventivă în situația în care aveți de a face cu un comportament agresiv în mod frecvent în trafic: camerele video-audio montate pe mașini, bineînțeles, ca investiție proprie a șoferilor.

”Camere instalate pe autoturism și sunt la prețuri destul de bune și pentru față și pentru spate. Poți să înmagazinezi informație non-stop prin aceste dispozitive și poți să ai acolo martorul tău care te va susține în toate afirmațiile tale: degeaba spui tu ceva dacă nu este susținut și de o probă tehnică.”, a mai sus colonelul la A7TV.

ULTIMELE ARTICOLE

Detaliul care îți va putea salva căsnicia!

Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura...

Gestionarea fricii de suferință

Gestionarea fricii de suferință. Într-o lume agitată, în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, frica de suferință și moarte devine o prezență palpabilă...

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat...

Aditivii alimentari și efectele lor

Aditivii alimentari și efectele lor. Aceștia sunt substanțe utilizate pentru a conserva, colora, îmbunătăți gustul sau prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Există diverse...