sâmbătă, septembrie 7, 2024
Acasă Editoriale Familie Cum demonstrezi că ești victimă a agresiunii în trafic?

Cum demonstrezi că ești victimă a agresiunii în trafic?

Guvernul a aprobat modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, stabilind noi sancţiuni pentru mai multe abateri de la legislaţia rutieră. Noile prevederi au intrat în vigoare pe 31 ianuarie 2022 și prevăd sancțiuni mai dure pentru șoferii care circulă agresiv.

 

”Se defineşte comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum şi sancţiunea corelativă adoptării acestui comportament cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (580 lei – 725 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile, iar în cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile”

Există însă o problemă majoră a acestei legi: probarea comportamentului agresiv din trafic în instanță, este foarte greoaie, aproape imposibilă în unele cazuri.

”Este foarte greu să demonstrezi în instanță acest comportament agresiv. Camere stradale înregistrează video, nu și audio. Ca soluție, eu aș considera ca la examenele pentru obținerea permisului de conducere, pe lângă proba teoretică, proba practică, să se dea și acele probe care s-au dat până acum câțiva ani: traseu de zi, traseu de noapte, prim ajutor, conduită preventivă și atunci vom avea șoferi disciplinați în trafic.” , a declarat Avocat Iuliana Volintirescu, pentru emisiunea ”Prin tribunale ca prin viață”, cu Mihaela Olaru.

” În anumite condiții, când ți s-a suspendat dreptul de a conduce, să fi supus și unei examinări psihologice pentru că ajungi să faci niște gesturi, sunt impulsul nervilor, iar dacă tu nu poți să îți controlezi nervii și din cauza asta ajungi să faci ce ai făcut înseamnă că ar fi mai bine să te retragi.”, a continuat col(r), Dan Antonescu.

Colonelul în rezervă, specialist criminolog, Dan Antonescu, are și o soluție practică și preventivă în situația în care aveți de a face cu un comportament agresiv în mod frecvent în trafic: camerele video-audio montate pe mașini, bineînțeles, ca investiție proprie a șoferilor.

”Camere instalate pe autoturism și sunt la prețuri destul de bune și pentru față și pentru spate. Poți să înmagazinezi informație non-stop prin aceste dispozitive și poți să ai acolo martorul tău care te va susține în toate afirmațiile tale: degeaba spui tu ceva dacă nu este susținut și de o probă tehnică.”, a mai sus colonelul la A7TV.

ULTIMELE ARTICOLE

Rolul femeii în biserica adventistă

Rolul femeii în biserica adventistă. De-a lungul istoriei, femeile au jucat un rol vital în comunitățile religioase, iar Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea...

Tineretul adventist și provocările societății moderne

Tineretul adventist și provocările societății moderne. Tinerii adventiști de astăzi se confruntă cu o multitudine de provocări în societatea modernă. Provocări care îi testează...

Ce activități putem face în weekend?

Ce activități putem face în weekend? Weekendul este un moment special pentru familie, o ocazie de a petrece timp de calitate împreună și de...

Cum mai mâncăm dacă nu avem timp?

Cum mai mâncăm dacă nu avem timp? Lipsa timpului este o provocare tot mai frecventă în societatea modernă, afectând inclusiv modul în care ne...