8.5 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022
Acasă Emisiuni BookMedia Cultura în România în declin

Cultura în România în declin

Cultura în România este în declin. Dacă în țări precum Spania, Franța sau Germania oamenii stau la coadă în librării, la noi se stă la coadă doar la gadget-uri noi și la shaorma gratuită. În cazul inflației, cui îi pasă de cultură? Dar dacă am ști că nu civilizația creează cultură, ci cultura creează civilizație, cum ar sta lucrurile? Încotro cultura? De ce nu citesc românii?

Ce este cultura conform oratorilor antici?

Cuvântul „cultură” provine din latinescul colere, care înseamnă „a cultiva, a avea grijă”. Oratorul din Roma Antică, Cicero, a introdus conceptul de cultura animi, o metaforă agricolă utilizată pentru a se referi la dezvoltarea unui suflet filozofic. Acest concept exprimă modul în care oamenii depășesc barbarismul și devin un popor în adevăratul sens al cuvântului.

Ce este cultura conform sociologilor?

Pe scurt, sociologii definesc aspectele nemateriale ale culturii ca valori și credințe, limbă și comunicare și practici împărtășite în comun de un grup de oameni. Extinzând aceste categorii, cultura este alcătuită din cunoștințele noastre, bunul simț , ipotezele și așteptările. De asemenea, regulile, normele , legile și morala guvernează societatea; cuvintele pe care le folosim și modul în care le vorbim și le scriem (ceea ce sociologii numesc “discurs”) și simbolurile pe care le folosim pentru a exprima sensul, ideile și conceptele (de exemplu, semnele de circulație și emojis, de exemplu).

Cultura în România în declin

În emisiunea ”BookMedia” cu Natașa Alina Culea, scriitorul Dan Pleșa explică ce reprezintă defapt plăcerea de a citi și a te culturaliza:

”Cred că cel mai important lucru în plăcerea cititului, care este o plăcere solitară, este decantarea. Decantarea de regulă se face într-un mediu. Adică între prieteni sau cunoscuți. Plăcerea lecturii nu e împlinită dacă nu vorbești despre ce ai citit cu cineva care a citit și vorbești despre textul acela. 

Acest tip de dialog post-lectură te ajută să înțelegi textul mai bine. Un cititor împătimit și care a găsit o carte care îi place, întotdeaua va recomanda acea carte. Adică promovează, încearcă să își împartă bucuria pe care a simțit-o el.”

Aici puteți urmări întreaga emisiune:

1 COMENTARIU

Comments are closed.ULTIMELE ARTICOLE

Ce înseamnă dietă low carb?

Ce înseamnă dietă low carb? Este dieta o idee bună? Ea poate genera un stil de viață sănătos, nu doar prin a slăbi, ci...

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei. Acesta ar avea proprietăți care ajută creierul să se relaxeze și să se calmeze, invitând la...

Mă părăsește dacă nu pot avea copii!

Mă amenință că mă părăsește pentru că nu pot avea copii! Ce pot să fac? Este o frază care din nefericire o auzim din ce...

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România. 1 din 5 mașini au kilometrajul modificat, ceea ce confirmă anxietatea multor potențiali cumpărători. Sinceritatea nu...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]