Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi an, pentru prima dată în istorie, atât alegeri parlamentare şi europarlamentare, cât şi alegeri locale. Dar şi alegeri prezidenţiale, informează observatornews.ro.
Ce spune statistica CURS?
În cazul alegerilor parlamentare, românii au răspuns că vor vota astfel:
- 31% dintre ei votează partidul PSD
- 19% dintre cei care au răspuns votează partidul PNL
- 18% aleg să fie reprezentați de AUR
- 11% aleg partidul USR
- 5% aleg un partid nou, SOS, condus de Diana Șoșoacă
- 4% vor să voteze cu UDMR
- 4% au ales PU-SL (Partidul umanist social-liberal)
- 4% ar vrea să voteze cu PMP
- 2% cu PRO România
- 2% altul
Ce este CURS?
Cele mai multe dintre studiile CURS au fost bazate pe cercetări cantitative realizate pe eșantioane reprezentative la nivel național, regional și local, în unele cazuri mărimea eșantioanelor ajungând la 35000 și 37000 respondenți. Astfel, CURS a realizat studii de referință, unice în ceea ce privește volumul datelor și complexitatea metodologică, cum sunt “Atlasul Social al României”, „Relațiile Interetnice în România”, “Evaluarea schimbărilor sociale produse în România după 1989”,”Evaluarea impactului mediei asupra comportamentului electoral”, ” Studii de impact social al închiderii minelor”, ” Evaluarea impactului Programului de control integrat al poluării apei și solului cu nitrați” etc. Rezultatele unor astfel de cercetări au fost publicate, parțial în numere speciale din revistele Sociologie Românească, Jurnalul Național, volumul “Ethnic Relations in Romania”, articole în volume de specialitate și pe site-urile Beneficiarilor.
Studiile CURS sunt bazate, de asemenea pe o bogată experiență în cercetări calitative. Cu precădere focus-grupuri, interviuri aprofundate, dar și studii de caz, tehnica Delphi, biografii sociale, scala Bogardus etc.
Dincolo de relevanța performanței științifice și aplicative a cercetărilor realizate de CURS pe teme sociale importante precum sărăcia, discriminarea socială și etnică, dezvoltarea zonală și regională, migrația forței de muncă în străinătate etc, o performanță deosebită a fost obținută în realizarea sondajelor politice și mai ales a sondajelor la urne, CURS fiind institutul care a realizat cele mai multe Exit-poll-uri și a publicat cele mai apropiate estimări al rezultatelor obținute la urne.
Cum vor avea loc alegerile din 2024?
Anul 2024 este unul dificil pentru partidele politice din România. Dar și pentru alegători, fiind deosebit de important din punct de vedere electoral.
Astfel, alegătorii români vor trebui să participe în patru tipuri de alegeri la care să-și aleagă, prin vot, primarii și reprezentanții de consilii județene, deputații care le vor reprezenta interesele în Parlamentul României, dar și pe cei care vor accede în Parlamentul European și, la fel de important, românii vor alege viitorul președinte al țări.
Ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale în 2024 este promovată de liberali. Însă PSD este rezervat față de această propunere.
Liberalii susțin că patru șiruri de alegeri în 2024 (europarlamentare, locale, generale și prezidențiale) implică mari cheltuieli de la buget.
„Este cam greu, dacă nu le comasăm, ținând cont că alegerile pentru locale, parlamentare și prezidențiale trebuie să aibă loc începând chipurile din 28 septembrie, deci octombrie, noiembrie, decembrie, 3 rânduri de alegeri, iar la prezidențiale să fie și două tururi. Argumentul este clar că ar fi în primul rând de dată și de a putea să organizăm aceste alegeri în 3 luni. Există într-o oarecare măsură și în coaliție această discuție, dar este adevărat că nu s-a ajuns la o concluzie comună”, a declarat recent vicepreședintele PNL Virgil Guran.
[…] Citeste mai mult […]