8.5 C
București
vineri, 1 iulie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Criza din Ucraina. Ministrul de Externe: Rusia trebuie oprită acum

Criza din Ucraina. Ministrul de Externe: Rusia trebuie oprită acum

Liderii separatiștilor pro-ruși, din estul Ucrainei, au anunțat mobilizarea generală, iar observatorii internaționali au semnalat o creștere dramatică a atacurilor de-a lungul liniei care îi separă de forțele guvernamentale ucrainene.

În tot acest timp, preşedintele Volodimir Zelenski dă asigurări că țara sa nu va răspunde provocărilor ruseşti, iar Kievul rămâne pregătit pentru dialogul cu Moscova. Mai mult, vrea o întâlnire cu Putin.

În zona de conflict însă, în Donbas, situația rămane critică. Sâmbătă noapte au avut loc mai multe explozii, iar în ultimele două zile au fost deja peste 1.500.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu ne putem așeza în sicrie și să așteptăm să vină soldații străini. Nu suntem pregătiți pentru așa ceva. Nu vom ataca pe nimeni, dar suntem pregătiți pentru orice. Cu siguranță, nu putem fi pasivi.”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat sâmbătă, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, la dezbaterea dedicată provocărilor multidimensionale de securitate la Marea Neagră, prilej cu care a evidenţiat că acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse afectează stabilitatea regiunii, a Europei, a spaţiului euroatlantic şi proiectează consecinţe la nivel global.

Conform MAE, ministrul român de Externe a subliniat necesitatea unei strategii pe termen lung pentru regiunea Mării Negre, care să se bazeze pe mai multe dimensiuni: consolidarea şi adaptarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic; angajament intensificat în relaţia cu partenerii estici ai UE şi NATO, care să includă şi o dimensiune sporită a cooperării în materie de securitate, ca parte a unei abordări mai largi vizând întărirea comunităţii euroatlantice de valori şi securitate, recunoaşterea în termeni concreţi a perspectivei de integrare europeană şi euroatlantică a acestor parteneri, avansarea oportunităţilor de dezvoltare economică a regiunii, dezvoltarea infrastructurii strategice de transport pentru o interconectare crescută cu spaţiul UE şi NATO, promovarea şi apărarea valorilor democratice, a statului de drept şi combaterea corupţiei, urmărirea consecventă a soluţionării conflictelor prelungite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Ministrul Mediului: Interzicerea motoarelor clasice în România ar distruge industria auto

România se află printre țările care s-au opus propunerii de a se interzice vânzarea mașinilor cu motoare clasice noi și cere un răgaz sau...

Câciu: ”Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este una dintre priorităţi”

Ministrul Finanțelor a declarat că toate cele patru jaloane şi ţinte asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru primul semestru din...

A sosit primul cod roșu de caniculă din această vară!

Prima lună de vară aproape s-a încheiat însă căldura nu este nici pe departe la final. Deși au mai fost și perioade în care...

De ce să alegi un laptop sh și care sunt cele mai întâlnite mituri despre acest produs

Există persoane care ezită sa facă o achizitie atunci când văd o ofertă la un laptop second hand, chiar dacă este vorba de un...