Acasă Emisiuni Alături de tine Cristina: ”La...

Cristina: ”La 13 ani consumam marijuana. Când am văzut că trăiesc, am început să plâng!”  

„La vârsta de 11 ani am început să consum pentru prima data alcool!“. În platoul A7TV a fost invitată Cristina Stoica, fostă dependentă de marijuana. Am aflat de la ea cum poate societatea influența un adolescent, dar și cum sunt susținuți dependenții de către cei apropiați.

 

Adicția este o BOALĂ. Lipsa stimulentului produce disconfort intens, produce perturbări de comportament, deconcentrare, deoarece satisfacerea dorințelor incontrolabile devine laitmotivul întregii existențe a dependentului.

 

În platoul A7TV, în cadrul emisiunii ”Alături de tine”, prezentată de Alina Ilioi Mureșan, am întâlnit-o pe Cristina, fostă dependentă de marijuana, care, la vârsta de 15 ani a înțeles că viața este frumoasă și fără substanțele pe care le consuma constant.

 

 

Mulți adolescenți sunt tentați să-și ascundă temerile și dorințele, așa că vor să găsească singuri o rezolvare.

Dorind să uite de dezamăgiri, dureri și de probleme, se refugiază într-o fantezie, unde pot evada din cotidian.

Exact ca în cazul Cristinei, care la 11 ani a început să consume pentru prima dată alcool:

”Mă vedeam singură, nu aveam prieteni, eram introvertită. Părinții mei chiar mi-au dovedit că mă iubesc și că sunt lângă mine, însă eu nu îi simțeam prezenți în acea perioadă. La școală eram olimpică, însă din cauza sentimentelor negative care mă tot apăsau, rezultatele mele deveneau din ce în ce mai slabe”

Nu avea prieteni, însă apartenența la un grup de persoane cu aceleași “hobby-uri” o îndemna să continue pe drumul acesta:

”Ne adunam doar să consumăm alcool, nu erau persoane în care să-mi pun încrederea”

 

La vârsta de 13 ani, vârstă la care începe adolescența, Cristina nu s-a bucurat de aventurile pregătite de acest stadiu de viață. Pentru ea, a fost o “rampă de lansare” în lumea drogurilor:

”Drogurile deveniseră o nevoie pentru mine. Nu puteam să mai stau o zi fără să consum substanțe interzise, pentru că de la marijuana am avansat, începând să-mi administrez și alte droguri. Aveam pierderi de memorie, uitasem chiar și numele părinților mei.”

Creierul, într-un fel, se apără, dezvoltând toleranța. Cu timpul, omul respectiv poate trece la droguri mai tari și mai stimulante.

“Am vrut să mă sinucid, pentru că viața pentru mine era banală. Nu puteam face rost de bani pentru droguri, am vândut tot aurul din casă, am furat din magazine, însă corpul îmi cerea tot mai mult.

Într-o zi am luat un pumn de pastile cu vin, m-am întins în pat, iar când am văzut că trăiesc am început să plâng.

Acum îi mulțumesc lui Dumnezeu că a avut alt plan cu mine!”

 

Familia i-a fost alături, mama Cristinei a insistat să o ducă la un centru de specialitate, House of Joy:

”La început am refuzat complet programul, nu voiam să accept nimic. Mărturiile fetelor m-au făcut să acord o șansă, iar azi, dintr-o fată care nu putea face contact vizual cu oamenii, eu sunt cea care oferă speranță altora!

Am 3 luni și jumătate de când am început programul și simt că mi s-a schimbat viața. Acum am prieteni!”

 

În platoul  A7TV a fost și directorul centrului de fete “House of Joy”, Georgiana Drăgan:

”Dacă după program te reîntorci în același anturaj în care ai început să consumi droguri, există un risc foarte mare să te reapuci.

Tocmai de aceea, noi le încurajăm pe fete să rămână prietene la ieșirea din centru”

 

 

Când a fost întrebată dacă marijuana provoacă cu adevărat dependență, directorul a răspuns:

“Dependența de marijuana este foarte reală, analizând câteva statistici, este drogul cu cea mai mare rată de incidență, fiind pe locul întâi în topul preferințelor consumatorilor.

În unele state a crescut numărul persoanelor care aleg să consume marijuana chiar și cu 4%.

Adolescenții și tinerii tind să creadă că acest drog nu este periculos. Marijuana provoacă o dependență psihică.”

Drogul este o iluzie care creează o lume perfectă. Marijuana este doar începutul universului ireal construit de propria persoană, însă, cu timpul, corpul dezvoltă toleranță și cere din ce în ce mai mult. Dependența, de orice tip ar fi, trebuie prevenită.

REFUZUL ESTE ALEGEREA CORECTĂ ATUNCI CÂND VINE VORBA DE DEPENDENȚĂ!

 

 

ULTIMELE ARTICOLE