Percheziția noaptea, fără mandat – care e legislația?
Nicolae Petroșel, fost procuror șef DIICOT Buzău, consideră crima de la Caracal o consecință a legislației actuale privind percheziția la domiciliu fără mandat și propune revizuirea Constituției:
„În cazul Alexandrei Măceșanu avem de-a face cu o împrejurare cu o tipologie aparte: obținerea mandatului la orele nopții. Dacă o patrulă de poliție aude țipete, este ilogic să nu sară gardul ca să intervină! Tragedia a avut loc pentru că o astfel de intervenție s-ar fi suprapus cu instrucția și cercetarea penală deja în curs, iar poliția a decis să nu intervină… În Constituția României, art. 27, alin. 3,4, percheziția se dispune între orele 6 și 20, lege preluată și de Codul de procedură penală. Percheziția în afara intervalului acesta orar se dispune doar în cazul unei infracțiuni flagrante sau în localuri deschise publicului noaptea. Propun să se revizuiască legea, adăugându-se încă o excepție la regula inviolabilității domiciliului: situația în care se salvează o persoană a cărei viață, integritate, sănătate corporală sau bunuri ar putea fi puse în pericol!”
Vulnerabilitățile și naivitățile dreptului actual
Și prof. univ. dr. Tudorel Butoi, psiholog criminalist, constată vulnerabilitățile și naivitățile dreptului actual, amintind pe lângă cazul de la Caracal și crima din Mangalia:
„În viață e altfel decât în norma juridică. Legiuitorii sunt profesori universitari care au eliminat din substanța constitutivă a infracțiunii pericolul social. Toată lumea e îngrozită, victima țipă, iar judecătorul… trimite acasă criminalul, lăsându-l doar sub control judiciar. Judecătorul consideră că, doar pentru că știe adresa de acasă a acuzatului, situația e sub control.”
Puteți urmări integral emisiunea „Oameni și păreri”, cu Laura Manciu, mai jos: