joi, iulie 18, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Nu-ți crede toate convingerile personale!

Nu-ți crede toate convingerile personale!

Convingeri personale avem pe tot parcursul vieții. Pe unele le abandonăm, altele ni le formăm. Important este să le păstrăm pe cele bune și să le abandonăm pe cele care nu ne ajută să creștem.

Convingeri personale încă din copilărie

Sigur ești familiarizat cu imaginea imensului elefant care stă cumințel legat cu o sfoară de un țăruș. Știi, de asemenea, că orice elefant poate să dezrădăcineze un copac doar cu ajutorul trompei. De ce acceptă imposibilitatea eliberării? Nu are putere sau nu „știe” cât este de capabil?

Totul începe în copilăria elefantului. Stăpânul îi leagă sfoara și, deși puiul încearcă să se elibereze, nu reușește pentru că nu este suficient de puternic. Înțelegându-și limitarea, acceptă cumințel teoria că așa este făcut să trăiască. Pe măsură ce crește, devine din ce în ce mai puternic, dar nu-i trece deloc prin minte că ar putea să-și folosească puterea pentru a se elibera. Și-a învățat atât de bine lecția încât, dacă ar putea vorbi, sigur ți-ar explica că nu există o altă cale de viețuire decât cea pe care o cunoaște el.

Convingerile tale îți trasează destinul. Este uimitor cât de mulți oameni își așează propriul drum în viață în mâinile astrologilor, în mâna sorții, în mâna altora. Nu-și acceptă repsonsabilitatea asupra propriei vieți și cerșesc zilnic puțină bunătate sperând să o găsească în vreo promisiune din horoscop.

Convingeri personale sub lupă

Nu știu care sunt gândurile tale, dar ar fi bine să nu le dai prea mult credit înainte de a le cerceta foarte bine. Unele „frânghii” cu care ai fost legat de viață îți sunt de folos, în timp ce altele nu-ți permit libertatea de a te manifesta, de a-ți descătușa creativitatea, de a-ți aduce viața drept ofrandă într-un domeniu care te atrage irezistibil. Oricât de bine intenționați au fost cei cărora le-ai fost încredințat spre creștere (părinți, rude, tutori), „frânghiile” lor au decis care frânghii te vor lega pe tine de realitatea lor.

Un exemplu pozitiv: ai fost învățat că nu e bine să furi si să minți. Excelent! Acestea sunt niște frânghii care sigur te vor ține departe de multe neplăceri în viață.

convingeri personale

Exemplu negativ: ți-a fost atașată frânghia neîncrederii în sine (neintenționat) oridecâteori tu îndeplineai o sarcină iar mama, în urma ta, repeta acțiunea. Mesajul: Nu ești destul de bun.

Sunt multe frânghii care-ți limitează drumurile prin viață dar nu toate îți sunt de folos. Apostolul Pavel ne oferă un îndemn atât de înțelept: „Cercetează toate lucrurile și păstrează ce este bun”. Și eu te îndemn să fii cel puțin puțin sceptic atunci când gândurile dau năvală pretinzând cu trufie că așa stau lucrurile. Nu! Nu ești dator frânghiilor, nici celor care ți le-au legat! Ești dator însă să-ți aduci contribuția maximă spre binele bucății de omenire în care trăiești. Și nu poți face asta fiind legat fedeleș cu percepții nerealiste despre tine însuți și despre lume.

Ce poți face?

  • Adresează-ți întrebări! Coboară în lumea propriilor păreri-frânghii și testează-le veridicitatea. Nimic neadevărat nu trebuie să-ți condiționeze viața.
  • Fii recunoscător pentru toate frânghiile bune care ți-au asigurat un mediu sigur în care să te dezvolți.
  • Conștientizează-ți și acceptă-ți puterea. Privește în oglinda sufletului tău (uneori este necesar ajutorul altcuiva) și acceptă că nu mai ești un copil neajutorat. Asumă-ți responsabilitatea!
  • Folosește-ți puterea și taie toate frânghiile care te-au ținut până acum departe de viața la care visezi.
  • Clădește pe libertatea căpătată și nu te opri până nu ajungi acolo unde știi că trebuie să fii!

Mult succes!

Articol realizat de Narcisa Ispas

Articolul precedentRespect și fericire
Articolul următorPasiunea bat-o vina!

ULTIMELE ARTICOLE

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...