Conștiența de sine sau să știi de ce gândești așa cum gândești, de ce faci ceea ce faci, de ce spui ceea ce spui.
Conștiența de sine, un scop în viață
Unul dintre primii pași de făcut înspre viața pe care ți-o dorești este conștientizarea de sine. Adică, să știi de ce gândești așa cum gândești, de ce faci ceea ce faci, de ce spui ceea ce spui. Știu că prima reacție este una de apărare. Parcă te aud: „Hei, eu știu cine și ce sunt. Ce vrei să insinuezi?”.
Vreau să-ți spun că, îți place sau nu, cam 80% (cel puțin) dintre activitățile tale sunt inconștient realizate, adică ești pe pilot automat. Și nu-i nimic rău în asta deoarece nu ai putea să trăiești gândind fiecare respirație, nici măcar fiecare pornire a motorului mașinii. Pilotul automat este un ajutor extraordinar. Problema apare atunci când toate obiceiurile, impulsurile și reacțiile ajung să controleze tot ceea ce ești și faci.
Ce se întâmplă atunci când devii din ce în ce mai conștient de tine însuți:
- Scade rata eșecului (pe care-l resimți oridecâteori nu-ți împlinești așteptările).
- Îți planifici viața în mod realist.
- Te bucuri de fiecare succes, dar și de fiecare eșec, deoarece înveți nu doar cum se fac anumite lucruri, ci și cum nu se fac.
- Ești mai eficient.
- Este mai ușor să-i înțelegi pe cei din jur și ai așteptări obiective.
- Stabilești relații echilibrate, stabile, valoroase.
- Îmbunătățești satisfacția și starea de bine personală dar și a celor din jur.
Patru pași pentru a ajunge la conștiența de sine
Dacă ți-am câștigat interesul și vrei să devii mai conștient de sine, îți propun câțiva pași care-ți vor fi de folos.
1. Evaluare obiectivă. Va fi greu, dar acest pas este menit să-ți deschidă ochii asupra aspectelor pozitive dar și a celor negative din viața ta. Stai de vorbă cu tine însuți și privește realitatea în ochi. Nu te speria: cu siguranță există un echilibru. Ai răbdare și vei fi răsplătit cu o imagine la care nici nu ai gândit. Ești extraordinar. Doar că nu ți-ai luat timp să observi asta. Consecința: Te ajută să te accepți așa cum ești și, în același timp, să găsești soluții de îmbunătățire a ceea ce nu-ți pare a fi ok.
2. Ține un jurnal. Seară de seară scrie ce ai simțit peste zi, notează-ți succesele și eșecurile deopotrivă, cum au evoluat relațiile de serviciu, de familie, ce ai fi putut face spre binele celor din jur, etc. Consecința: Cunoscându-ți emoțiile, le poți controla. Relațiile vor fi plăcute și productivitatea crescută. Ești echilibrat și de succes.
3. Scrie-ți țintele. Apoi împarte-le în ținte mai mici. Consecința: Când cunoști pașii ce urmează, nu te sperie distanța pâna la capătul traseului. Știi ce te așteaptă, știi că ești stăpân pe situație. Ești în control.
4. Cere părerea onestă a unor prieteni apropiați. Aceasta poate fi o sursă foarte valoroasă în descoperirea de sine, deoarece ochii prietenilor (chiar și ai dușmanilor!) observă aspecte ale personalității tale pe care nu ai gândit vreodată că le deții. Consecința: Capeți cea mai obiectivă opinie cu putință. Acum știi cine văd ceilalți că ești. Ești pregătit pentru cea mai corectă autoevaluare deoarece ai toate piesele necesare înțelegerii imaginii de ansamblu.
Îți doresc viața pe care ai visat-o! Fă primul pas și deschide-ți sufletul spre împlinire!
Succes!
Articol realizat de Narcisa Ispas