marți, septembrie 26, 2023
Acasă Emisiuni Din cărțile lumii Consolarea în Biblie în timpul doliului

Consolarea în Biblie în timpul doliului

Consolarea în Biblie în timpul doliului. Pierderea unei ființe dragi produce un șoc puternic pentru fiecare din noi și ne dă senzația că totul se destramă. Durerea provocată este, de multe ori, greu de îndurat și fiecare din noi trăiește acest moment diferit. Unii suntem mai puternici, alții mai slabi emoțional, unii avem experiență de viață, alții poate suntem abia la început de drum; oricum ar fi, pentru nimeni nu e ușor să treacă peste pierderea unei persoane pe care a iubit-o sau care i-a fost alături.

De ce este important doliul?

A pierde pe cineva drag sau ceva ce ai prețuit este extrem de dureros. Sentimentele care te încearcă sunt numeroase: tristețe, emoție, frică, neputință, vinovăție, disperare șamd. E bine să știi că e normal să simți așa. E posibil ca unele din aceste sentimente să nu dispară niciodată. Perioada aceasta mai este denumită ca fiind travaliul de doliu, concept introdus de  William Worden, profesor de psihologie la Universitatea Harvard.

Doliul presupune acel timp de care ai nevoie după ce s-a întâmplat evenimentul nefericit, timp necesar pentru a depăși durerea și a putea să revii la viața ta de dinainte.

Deseori, când vorbim despre doliu ne gândim la pierderea suferită în urma unui deces, însă e bine de știut că procesul de doliu se poate manifesta și la divorț, pierderea unui animal iubit, pierderea unei sarcini, pierderea unui membru etc.

Este doliul important? Da, perioada de doliu te ajută de fapt să faci față durerii, să conștientizezi pierderea trăită și să înveți treptat să mergi mai departe. Cum și cât durează? Așa cum am mai precizat, depinde de fiecare în parte. Este o experiență personală, trăită individual. Unii reușesc singuri să treacă peste, alții au nevoie de ajutor de specialitate pentru a depăși în mod sănătos această etapă a vieții.

Consolarea în Biblie în timpul doliului

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, invitatul Cornel Dărvășan, teolog, explică ce poate face Scriptura pentru cei care sunt în doliu:

”Doliul este probabil cea mai stresantă perioadă din viață. Nu se compară nicio traumă cu aceea în care cineva drag moare. Poți găsi consolare în Biblie dacă tu consideri că ea este Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă o consideri o carte oarecare, poți încerca să citești. Uneori mesajele transmise în Sfânta Scriptură, în special în cartea Psalmilor, sunt încurajatoare chiar pentru oamenii care nu o citesc.” 

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...