8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Articole Noutăți Confruntare cu moartea în afara țării

Confruntare cu moartea în afara țării

Viața de expat are multe beneficii, dar una dintre cele mai grele provocări este a fi departe de familie, de prietenii care te pot ajuta. Acest lucru poate fi simțit cel mai mult atunci când auziți de cineva care este bolnav, primește un prognostic medical prost sau este într-un accident.

A trăi într-o țară străină este greu atunci când o persoană dragă moare. Iar noi ne-am confruntat cu această problemă. O aveam pe soacra mea la noi de câțiva ani pentru că a avut grijă de copii, îi ducea la școală, mergeau în parc, ne ajuta cu treburile gospodărești. Amândoi aveam joburi care necesitau multe ore de stat departe de copii. Ajutorul ei a fost binevenit, dar s-a îmbolnăvit și a trebuit să găsim variante pentru a o aduce în România. Eu și cei patru copii ai mei a trebuit să ne luăm rămas bun de la distanță, pentru că lungul drum spre casă al bunicii a fost anevoios și complicat.

Dar am avut noroc cu prietenii care ne-au fost alături chiar și de la distanță și ne-au îndrumat spre siteul Repatriere Decedati. Am aflat ce trebuie făcut, care sunt pașii de urmat, și erau mulți, credeți-mă. Dar am sunat și atunci am simțit că totul va avea un sfrâșit, că bunica va ajunge acasă.

A muri în afara țării este greu, în ciuda faptului că toți credem că suntem invincibili, asta, din păcate, nu pare să fie cazul. A muri în străinătate este o durere majoră, dar trebuie abordată. Mulți oameni mor în străinătate, iar statisticile sunt de fapt foarte înfricoșătoare. Există mai mulți expatriați în întreaga lume și, prin urmare, mor mai mulți în alte țări. Sunt mult mai mulți oameni în vârstă care călătoresc la familii și se întâmplă astfel de evenimente nefericite. Dar trebuie să știi să faci față durerii și să realizezi că o firmă care se ocupă cu repatrierea celor dragi chiar știe ce trebuie să facă.

Dacă cadavrul urmează să fie dus înapoi în țara de origine și dacă defunctul are asigurare de călătorie, trebuie să contactați imediat compania de asigurări pentru a stabili dacă poate acoperi cheltuielile de repatriere și a face aranjamentele necesare. Dacă asigurarea nu acoperă repatrierea, este necesară contactarea unei firme din România care știe procedura internațională în asemenea situații. Repatrierea trebuie comunicată și medicului curant în momentul întocmirii certificatului de deces. În cazul repatrierii, pașaportul trebuie păstrat cu cadavrul.

Fiecare țară are propriile reguli

Nu există două țări la fel care să aibă aceleași reguli pentru îmbălsămar. În Franța, de exemplu, un cadavru nu poate fi transportat fără eticheta de poliție și aprobarea primarului local. După 24 de ore, trupul trebuie îmbălsămat și așezat într-un sicriu de lemn. În țările islamice, este obișnuit ca decedatul să fie îngropat înainte de apusul soarelui sau în 24 de ore, fără îmbălsămare. În Portugalia și Spania, de exemplu, este împotriva legii ca oricine, cu excepția unui medic calificat, să efectueze această procedură de îmbălsămare.

Regulile IATA (asociația comercială a companiilor aeriene la nivel mondial) prevăd că, dacă este mutat dintr-o țară în alta, un corp ar trebui să aibă un certificat de îmbălsămare.

În Uniunea Europeană sunt în curs de desfășurare demersuri de consolidare a legilor care se referă la transportul rămășițelor corporale dintr-un stat în altul. În 2004, în urma unui proces îndelungat care a avut în centru cadavrul unui adolescent care a murit în Spania să fie returnat în Marea Britanie, s-a inițiat o armonizare a legislație privind standardele și procedurile pentru transportul transfrontalier al cadavrelor în cadrul UE. Una dintre puținele reguli internaționale recunoscute pe scară largă referitoare la transportul rămășițelor corporale peste granițele naționale, este cea care face referire la interzicerea plumbului, metalul fiind folosit drept căptușeală pentru sicriu. Deoarece plumbul nu este propice pentru razele de control la graniță.

Toate documentele necesare repatrierii, costurile medicale, taxele mortuare și taxele de îmbălsămare (sau autopsie, dacă este necesar) vor varia foarte mult. În afară de considerentele transfrontaliere, există și cheltuiala înmormântării în țară.

Caută sprijin în cei dragi și vorbește cu familia

Este complicat să nu poți ajunge acasă. Am simțit-o eu, cu toate că soțul m-a îmbărbătat că el se ocupă de tot. Eu să rămân acasă alături de copii. Dar bunica de acolo de unde este acum ne vede și sunt convinsă că înțelege situația. A vorbi despre felul în care te simți și a-ți exprima emoțiile în cuvinte atunci când suferi de doliu poate fi incredibil de dificil. Dar pentru mulți, este util să vorbești cu cineva în care ai încredere. Acesta ar putea fi prieteni de sprijin, membri ai familiei. Pe noi ne-a ajutat, chiar și acum la mai mult de un an de la deces. S-ar putea să descoperi că prietenii și membrii familiei nu știu ce să spună sau vor părea stângaci în legătură cu subiectul morții și pierderii. Spuneți-le că doar aveți nevoie de cineva care să vă asculte. Să ai grijă de tine este mai important ca niciodată atunci când faci față durerii și pierderilor.ULTIMELE ARTICOLE

Antreprenori care au reușit să valoreze cât o țară

Luna cadourilor a debutat cu o surpriză pentru telespectatorii emisiunii Business la Superlativ. Vorbim despre rubrica Afaceri Creative - cu Andra Raluca Tăutu, program...

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională Pentru creșterea inteligenței emoționale trebuie să se implice chiar elevii. Nu este suficient ca doar alții să...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]