8.5 C
București
miercuri, 29 iunie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Conflictul NATO-Rusia: „Pericolul există și este mai serios decât pare”

Conflictul NATO-Rusia: „Pericolul există și este mai serios decât pare”

Recentele tensiuni între Rusia, pe de-o parte și NATO și Ucraina, de cealaltă parte, reprezintă un pericol real „mai serios decât pare”, este de părere fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. El menționează faptul că multe dintre condițiile cerute Alianței Nord-Atlantice de către Rusia sunt inacceptabile dar și că România se află, în continuare, pe lista de preocupări a Rusiei, care „testează permanent solidaritatea NATO”

 

“Sigur că violența nu poate fi înlocuită, în sens pozitiv, decât de diplomație și dialog. În al doilea rând, solicitările Federației Ruse sunt de neacceptat, ca să nu mai intrăm în prea multe detalii. Reîntoarcerea Alianței Nord-Atlantice la desfășurarea din 1997, deci înainte ca noi, foștii membri ai Tratatului de la Varșovia să devenim membri NATO este inacceptabilă.

Crearea unui precedent negativ, în sensul că Alianța nu ar avea dreptul să ia decizii de extindere în continuare, este inacceptabilă.

Pot să vă spun un lucru foarte interesant pe care l-am aflat astăzi – nici cercul apropiat al președintelui Putin nu știe care va fi mandatul în continuare la negocierile pe care le vor desfășura, mai ales cu americanii și cu Alianța Nord-Atlantică.

Joi va fi la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, sub președinția poloneză, un schimb de replici și de atitudini. Pentru că am lucrat și cunosc această organizație, pot să vă spun că, după părerea mea, nu va exista niciun fel de rezultat încurajator din această zonă”

“Trebuie înțeles foarte bine – alternativa este violența directă. Deci, din acest punct de vedere, atâta vreme cât mai exisă o șansă, lucrurile sunt în regulă.

În al doilea rând, ei stau la masă formal, adică ceea ce vedem noi, publicul larg, în ceea ce privește discuțiile pe poziționările care, evident sunt greu de armonizat între NATO, SUA și Federația Rusă, dar stau la masă și informal. Adică sunt și alte zone.”

“Orice cedare într-un astfel de context reprezintă un precedent. Nu reprezintă o limită dincolo de care putem obține un rezultat pozitiv într-o negociere. Deci n-ai voie să cedezi într-o astfel de situație. Sigur, rămânând în niște parametri politico-diplomatici și strategici cât se poate de clari. Nu, n-ar trebui să existe o îngrijorare neapărat în ce privește poziționarea Federației Ruse, cât o preocupare privind întărirea solidarității și coeziunii înăuntrul Alianței Nord-Atlantice.

Practic, noi, aici, la frontiera și în vecinătatea Mării Negre, noi apărăm NATO. Trebuie să fim conștienți de lucrul ăsta și toți ceilalți parteneri, la rândul lor, trebuie să înțeleagă acest aspect”

 

Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe, a declarat în emisiunea “La Zi”, cu Flori Stoian, că mai degrabă “este o presiune datorită unei viziuni pe care o are Federația Rusă la ora actuală și implicit domnul președinte Vladimir Putin.

Ce vreau eu să vă spun este faptul că la ora actuală NATO nu a fost niciodată o organizație care să intre sau să creeze crize. Dimpotrivă, NATO este o organizație strict de securitate pentru statele membre ale organizației.

Evident, dacă ne uităm puțin în spate, cu Gorbaciov, este adevărat că, la moment acela, americanii au promis că nu se va extinde NATO.

Sigur, lucrurile au evoluat, țările din Europa Centrală și de Est au evoluat și ele din punct de vedere democratic, preocupate de UE.

Acestea au devenit până la urmă state membre NATO. Nu este niciun fel de problemă. Orice stat independent are dreptul să își aleagă parteneri pentru securitatea locală”.

Pentru vizionarea mai multor declarații, dă click aici:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Marcel Ciolacu: ”Plafonarea rămâne singura soluție”

Franța și America se numără printre țările care au plafonat prețul masiv la carburanți, măsură văzută de anumiți politicieni români ca fiin comunistă. Acest...

Președintele României, mesaj cu ocazia Zilei Drapelului Național

Ziua Drapelului Național este ziua de 26 iunie, care a fost proclamată astfel prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această...

Reacția MAE la amenințările lui Medvedev

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că „declaraţiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat...

Sfaturi de îngrijire a grădinii pe timpul verii

Vara este perioada preferată a anului pentru mulți dintre noi, invocând amintiri de zile relaxante la plajă, aspersoare pe peluze uscate și momente de...