miercuri, decembrie 6, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Conflictul din Israel, extins și în Europa

Conflictul din Israel, extins și în Europa

Conflictul din Israel, extins și în Europa. Numărul acţiunilor antisemite din Franţa a crescut de la atacul Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie. S-au înregistrat de trei ori mai multe faţă de întreg anul 2022. Ministerul de Interne a mobilizat forţe suplimentare pentru paza şcolilor evreieşti, a sinagogilor şi a locurilor cu potenţial de escaladare a violenţelor. Preşedinţii celor două camere ale parlamentului au anunţat pentru duminică, la Paris, un mare marş civic împotriva antisemitismului.

Europa este îngrijorată de creșterea numărului de acte antisemite odată cu începerea războiului Israel – Hamas. Comisia Europeană condamnă cu fermitate aceste acte care sunt împotriva tuturor principiilor pe care se bazează Uniunea Europeană și lumea liberă.

Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: 

”Vârful incidentelor antisemite în Europa a atins un nivel extraordinar în ultimele zile, reminiscenţe ale unora dintre cele mai întunecate perioade din istorie. Evreii europeni trăiesc astăzi, din nou, în frica. Am văzut o recrudescenţă a incidentelor şi retoricii antisemite în UE şi întreaga lume. Sinagoga din Germania atacată cu cocktailuri Molotov. Steaua lui David pe locuinţe în Franţa, cimitir evreiesc din Austria vandalizat, magazine evreieşti și sinagogi atacate în Spania, demonstraţii cu slogane anti-evreieşti. În aceste vremuri dificile, UE este alături de comunităţile sale evreieşti.”

În urmă cu o lună, Franța a activat planul de alertă urgență atentat, cel mai înalt nivel de alertă.

Yonathan Arfi, reprezentant Consiliul Instituţiilor Evreieşti din Franţa:

”Unii oameni decid să-şi scoată pandantivele cu Steaua lui David. Oamenii îşi schimbă uneori numele de utilizator în aplicații. Evită să fie identificaţi că evrei.”

Ministrul de Interne, Gérald Darmanin a anunțat că în ultima lună au avut loc aproape 1.200 de acte antisemite în Franța. Peste 500 de persoane au fost interpelate.

Ce reprezintă defapt antisemitismul?

“Antisemitismul este o anumită percepție referitoare la evrei, care poate fi exprimată ca fiind ură împotriva evreilor. Manifestările retorice și fizice ale antisemitismului sunt îndreptate împotriva evreilor sau neevreilor și/sau proprietăților acestora, împotriva instituțiilor comunităților evreiești și lăcașurilor lor de cult.”

Actele de antisemitism sunt incriminate și constituie infracțiuni, atunci când sunt astfel stabilite prin lege (de exemplu, negarea Holocaustului sau distribuirea de materiale antisemite, în anumite state).

Infracțiunile sunt antisemite atunci când țintele atacurilor, fie că sunt persoane sau bunuri – precum clădiri, școli, lăcașuri de cult sau cimitire – sunt alese fiindcă sunt, sau sunt percepute ca fiind, evreiești sau având legătură cu evreii.

Discriminarea antisemită reprezintă refuzul de a acorda evreilor oportunități sau servicii accesibile altora și este ilegală în multe state.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Detaliul care îți va putea salva căsnicia!

Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura...

Gestionarea fricii de suferință

Gestionarea fricii de suferință. Într-o lume agitată, în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, frica de suferință și moarte devine o prezență palpabilă...

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat...

Aditivii alimentari și efectele lor

Aditivii alimentari și efectele lor. Aceștia sunt substanțe utilizate pentru a conserva, colora, îmbunătăți gustul sau prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Există diverse...