luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Conflict între Ucraina și România

Conflict între Ucraina și România

Conflict între Ucraina și România pe motivul Canalului Bâstroe. Ambasadorul ucrainean la București a fost convocat luni la Ministerul de Externe. Pentru a fi solicitată aprobarea Ucrainei ca autoritățile române să meargă să facă verificări.

Ce s-a întâmplat?

„Pentru prima dată în timpul independenței Ucrainei, pescajul care trece prin Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m. Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluviului Dunărea. Și pentru cifra de afaceri a porturilor de export. Continuăm să dezvoltăm clusterul portuar dunărean împreună cu partenerii noștri europeni”. Acesta era mesajul Ministerului Infrastructurii din Ucraina vineri.

Ulterior, un comunicat cu același mesaj a fost publicat și pe site-ul ministerului infrastructurii ucrainean. „Conform ordinului din 16 februarie, emis de portul Izmail, pescajul de trecere al navelor în tronsonul de la kilometrul zero al gurii Bâstroe a Dunării, până la kilometrul 77 al gurii Chilia este de 6,5 metri. Iar din kilometrul 77 până la kilometrul 116 al estuarului – 7 metri.”

La începutul invaziei rusești, pescajul maxim era de numai 3,9 metri.

Reacția României la aceste lucrări

Ministerul Mediului a anunţat că nici legislaţia naţională a României şi nici cea ucraineană nu permit desfăşurarea unor lucrări în acea zonă, care să pună în pericol biodiversitatea.

MAE a declarat: „Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că verificarea pe teren a acestor informații nu se află în competențele MAE. Acesta nu are structuri teritoriale și nici specializare în materie. De asemenea, MAE reiterează faptul că, anterior apariției acestor informații publice în presă, nu a fost informat de nicio autoritate română competentă în materie cu privire la desfășurarea de către Ucraina a unor astfel de activități. Ministerul Afacerilor Externe consideră că este absolut necesar ca aceste chestiuni să fie lămurite cât mai rapid și sigur de către autoritățile române competente”.

Nu este un coflict nou

Sensibilitatea oficialilor români față de Canalul Bâstroe provine din trecut. Din relația dintre România și Ucraina legată de proiectul de transformare a acestui canal într-unul de transport pentru navale maritime. Acest lucru va duce la dispariția unei bune părți a Deltei Dunării. Ucraina a început în 2004 să execute lucrări de adâncire a Canalului Bâstroe.

Conform datelor Ministerului Afacerilor Externe, pe data de 11 mai 2004, autoritățile ucrainene au inițiat mai multe lucrări hidrotehnice pe brațele Chilia şi Bâstroe ale Dunării. Aveau în vedere realizarea unui canal care să ofere navelor maritime o cale alternativă de acces la porturile Dunării de Jos.

În 2006, proiectul a fost oprit în urma intervenția forurilor internaționale. Acestea au recunoscut că lucrările începute de Ucraina vor afecta iremediabil mediul înconjurător. Adică Delta Dunării.

Articolul precedentPoate fi prezis divorțul?
Articolul următorCum scăpăm de singurătate?

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...