luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Comunitatea Politică Europeană se întrunește la Bulboaca

Comunitatea Politică Europeană se întrunește la Bulboaca

Comunitatea Politică Europeană se întrunește la Bulboaca, Republica Moldova. Prima reuniune a comunității politice europene a reunit lideri de pe întregul continent, pe 6 octombrie 2022, la Praga. Liderii europeni au discutat în principal chestiuni legate de pace și securitate, în special războiul Rusiei din Ucraina, precum și criza energetică, conform hotnews.ro.

„Pe 1 iunie vom fi în Moldova pentru al doilea summit al Comunității Politice Europene. În Moldova, vom discuta despre energie, migrație, securitate, infrastructură și geopolitică. Împărtășim același continent. Am propus, acum un an, să creăm această comunitate politică europeană pentru că avem nevoie de acest forum pentru a aduce alături toți liderii pentru a decide pentru noi înșine și să construim o Europă mai puternică și mai unită. De aceea, mulțumesc dragei mele prietene Maia Sandu pentru că a acceptat să găzduiască a doua ediție a summitului Comunității Politice Europene. Chișinăul va fi centrul Europei pe 1 iunie! Sper că vom lua importante decizii pentru viitorul nostru comun”, a spus Macron, într-un mesaj video.

Ce este Comunitatea Politică Europeană?

Comunitatea Politică Europeană este o inițiativă a președintelui francez Emmanuel Macron, care vede în ea o oportunitate de a structura dialogul de pe poziţii de egalitate între statele UE şi cele non-UE pe chestiuni cu care se confruntă toate ţările europene. Stuctura include câteva ţări care doresc să adere la Uniunea Europeană, dar şi pe singura care a părăsit vreodată blocul comunitar, Regatul Unit.

Istoria castelului Mimi din Bulboaca

Satul este atestat documentar la 1711 cu denumirea de Bulboaca Tătărască. Numele satului se regăseşte pe harta lui Dimitrie Cantemir (1720) şi pe cea a statului major al armatei ruse din timpul războiului ruso-turc din 1768-1774.

La 1806 Bulboaca se compunea din două aşezări. Bulboaca Moldovenească şi Bulboaca Tătărască, dar tătarii au părăsit cu totul Moldova după războiul ruso-turc.

La 1812 teritoriul dintre Prut şi Nistru este anexat de Imperiul Rus. Conform recensământului efectuat de autorităţile ruse în Bulboaca erau 32 de gospodării și două feţe bisericeşti. Exista o biserică ortodoxă din lemn atestată la 1797. În 1808 în localitate a fost ridicată din piatră biserica cu hramul „Sf.Nicolae”.

În 1817 satul întrunea 52 de gospodări și documentele pomenesc și viticultura, domeniul pentru care satul este faimos în prezent.

În 1835 în sat trăiau 191 bărbaţi şi 171 femei, iar la mijlocul secolului XIX la Bulboaca erau 101 familii. În 1871 satul intră în „era modernă”, fiindcă s-a deschis gara, pe noua linie de cale ferată Chișinău – Tiraspol.

În 1901 la Bulboaca este înființată o întreprindere de vinificație. Care îşi are originea în anii 50 ai secolului al XIX-lea.

NATO monitorizează spațiul aerian al Republicii Moldova

Întâlnirea celor 27 de state membre ale UE și a altor 20 de țări europene la un castel aflat în adâncul ținutului viticol moldovenesc, la doar 20 km de teritoriul ucrainean, reprezintă o provocare de securitate și organizatorică pentru o țară de 2,5 milioane de locuitori situată între Ucraina și România, stat membru NATO.

Avioanele de supraveghere ale Sistemului NATO de avertizare și control aerian (AWACS) vor supraveghea cerul deasupra locului de desfășurare a summitului până vineri, a precizat alianța militară într-un comunicat.

Articolul precedent„Țepușul” hipoacuziei
Articolul următorCum alegi să gândești?

2 COMENTARII

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...