Comunicarea eficientă dintre părinți și copii.
-
Comunicarea, element de bază relațional
„Comunicarea eficientă dintre părinți și copii este o piatră de temelie a familiilor puternice”.
„Familiile fericite au parte de o comunicare sănătoasă”. Elementul de bază al relațiilor dintre oameni este comunicarea. Cunoașterea și respectarea principiilor fundamentale de comunicare, îi vor ajuta atât pe părinți cât și pe copii, să trăiască într-o atmosferă plăcută, având o relație de respect reciproc și demnitate.
Comunicarea este un proces complex și presupune respectarea mai multor condiții și tehnici. Pentru o comunicare de succes e foarte important ca părintele să cunoască bine atât aspectele teoretice ale comunicării cât și cele practice.
Am ales această tema, deoarece în urma studiilor ce le-am făcut, am constatat că familia reprezintă cel mai puternic factor de socializare în dezvoltarea copiilor încă din primii ani de viață.
Specialiștii spun că relația părinte-copil începe chiar din primele clipe ale vieții. În primele luni de viață, plânsul îi ajută pe bebeluși să comunice. Plânsul este un instinct de supraviețuire și un semnal pentru părinți, aceasta pune bazele unei legături emoționale puternice, între părinți și copii. Pe măsură ce cresc, copiii învață să comunice prin limbaj.
O dată cu trecerea anilor copiii învață gradual, cum să comunice. Atunci când între părinte și copil există o relație sănătoasă, aceasta va pune bazele unei comunicări eficiente și va influența caracterul, comportamentul și relațiile pe care le va avea cu ceilalți. Comunicarea este vitală, esențială în educația copiilor, iar părintele este sursa de bază de unde copilul învață primele noțiuni despre comunicare.
-
Rolul părinților în dezvoltarea comunicării
„Părinții au un rol esențial în construirea abilităților de comunicare ale copiilor”. Comunicarea este un proces complex și complicat. Daca părintele vrea să fie ascultat de copil trebuie și el la rândul lui să asculte copilul. Comunicarea respectuoasa funcționează doar dacă respectul este reciproc. Relațiile din familie au un rol extrem de important în formarea valorilor individuale ale copilului. Când un părinte spune ceva unui copil, spune ceva și despre el. A comunica nu înseamnă a transmite doar un mesaj. De fiecare dată când un părinte vorbește unui copil poate adăuga sau poate dărâma o cărămidă la relația ce se construiește între ei. Mi-am propus să abordez această temă, deoarece comunicarea este fundamentală pentru educația unui copil.
Lucrarea este structurată pe două capitole. Primul capitol prezintă actele teoretice în vederea comunicării. În cel de-al doilea capitol se va face o cercetare de tip calitativ, în ce privește rolul comunicării dintre părinți și copii. Pentru aceasta au fost stabilite scopul și obiectivele cercetării. Lotul de subiecți a fost format din cinci familii din generații diferite, cu vârste cuprinse între 35 și 75 de ani. Subiecții au fost în număr de 10 părinți. Două familii beneficiază de asistență socială și sunt înregistrați ca benificiari în cadrul Primăriei Iaslovăț. Două dintre familii au copii mici: CD are patru copii și PM are doi copii. Trei familii au copii mari: SN, BG și BD. Instrumentele pe care le-am folosit în cercetare au fost observația și interviul.
„Comunicarea este un factor de importanţă mare atât pentru copil cît şi pentru părinte. Ea influenţează relaţiile dintre copil şi părinte la moment, dar şi pe viitor cu alte persoane. Particularităţile comunicării dintre părinte şi copil sunt influenţate de competenţele de comunicare formate ale părintelui şi de competenţele de comunicare în formare a copilului”.
Articol scris de lector universitar doctor Daniel Duță
[…] Citeste mai mult […]