miercuri, decembrie 6, 2023
Acasă Articole Social Comunicarea, arta dezvoltării umane

Comunicarea, arta dezvoltării umane

Comunicarea, arta dezvoltării umane

  1. Comunicarea socială

„Comunicarea reprezintă un proces de interacţiune între persoane, grupuri, că relaţie mijlocită prin cuvânt, imagine, gest, simbol sau semn. Prin intermediul comunicării indivizii işi impărtăşesc cunoştinţe, interese, atitudini, simţăminte, idei”. (Duță, 2020, p.2)

Prin comunicare putem înțelege o transformare sau împărtășire a unor informații, idei sau mesaje.

„La origine, cuvântul a avut conotaţie religioasă, derivând din cuvântul comuniune – împărtăşirea gândurilor, simţămintelor sau a experienţei, în cadrul unei diade sau a unui grup”. (Duță, 2020, p. 2).

Exprimat în cuvinte simple: „comunicarea înseamnă a spune celor din jur cine eşti, ce vrei, pentru ce doreşți un anume lucru şi care sunt mijloacele pe care le vei folosi pentru a-ţi atinge scopurile. În acest sens, a comunica înseamnă şi a tăcea, a aştepta reacţia, răspunsul celui căruia ai vrut să-i faci onoarea de a-1 anunţa că exişti şi chiar de a-i spune ce vrei”. (Duță, 2020, p. 3)

Pentru a înțelege aceasta disciplină, numită comunicare, trebuie să apelam la cunoștinte și metode din alte domenii cum ar fii: filosofie, lingvistică, sociologie, etică, mass-media, etc.

  1. Esența comunicării

„A comunica înseamnă a supravieţui şi a învăţa şi pe alţii să supravieţuiască. Comunicarea este primul semnal dat de viaţă. E strigătul copilului abia născut, dovada dată celor din jur că trăieşte. Este şoapta adolescentului că el trăieşte şi că a luat act şi de trăirea specială, anume, a unei alte persoane. Este mormăitul nesigur al bătrânului care nu este pregătit pentru dispariţie. Comunicarea este aerul pe care îl respirăm de dimineaţa până seara, iar pentru unii, cei care ştiu că bufniţa simbolizează vederea prin întuneric, este şi aerul pe care îl respiră de seara până dimineaţa, citind o carte sau scriind o carte, care poate fi dor cartea propriei lor vieţi, pe care nu o acceptă îngropată”. (Duță, 2020, p. 5).

Dicționarul explicativ al limbii romanii ne spune: a comunica – a face cunoscut, a da de știre, a informa, a înștiința, a spune.

„Comunicarea este un process în care oamenii își împărtășesc informații, idei și sentimente”. (Hybels, Weaver) „Comunicarea reprezintă interacțiunea socială prin sistemul de simboluri și mesaje”. (George Gerbner)

Articol scris de lector universitar doctor Daniel Duță

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Detaliul care îți va putea salva căsnicia!

Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura...

Gestionarea fricii de suferință

Gestionarea fricii de suferință. Într-o lume agitată, în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, frica de suferință și moarte devine o prezență palpabilă...

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat...

Aditivii alimentari și efectele lor

Aditivii alimentari și efectele lor. Aceștia sunt substanțe utilizate pentru a conserva, colora, îmbunătăți gustul sau prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Există diverse...