Acasă Editoriale Actualitate Celebrarea ce...

Celebrarea centenarului încoronării regelui Ferdinand – eveniment organizat de Universitatea Hyperion din București

La împlinirea a 100 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand, la Alba Iulia, Universitatea Hyperion a sărbătorit acest eveniment cu o Conferință naționala de lucrări organizată de către Departamentul de Științe Sociale și ale Naturii – Specializarea Istorie – Hyperion.

 

În data de 15 octombrie 1922 avea loc, la Alba Iulia, unul dintre cele mai simbolice evenimente din istoria României.

Regele Ferdinand și regina Maria au fost încoronați, în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari.

Locul de încoronare nu a fost ales întâmplător la Alba Iulia. Micul orășel de provincie amintea de unirea înfăptuită de Mihai Viteazul la 1600 și de proclamarea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România la 1 decembrie 1918.

Se împlinea astfel una din profețiile marelui politician Nicolae Filipescu care îi spunea regelui, încă din 1915:

„Sire, să te încoronezi la Alba Iulia ca rege al tuturor românilor sau să mori pe câmpia de la Turda ca Mihai Viteazul”.

Ideea organizării unei încoronări regale apăruse după sfârșitul Primului Război Mondial.

Anterior încoronării, în 1920, a fost organizată o comisie formată din personalități marcante precum generalul Constantin Coandă, diplomatul Nicolae Titulescu, compozitorul George Enescu, poetul Octavian Goga, viitorul patriarh Miron Cristea, istoricul Nicolae Iorga și inginerul Anghel Saligny.

Special pentru momentul încoronării din 1922 a fost construită Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia care mai poartă denumirea și de „Catedrala Reîntregirii”.

Construcția lăcașului a început în luna martie 1921 și a fost ridicată într-un timp record de numai 10 luni.

În prezent, cele două coroane ale suveranilor României sunt expuse la Tezaurul istoric al Muzeului Național de Istorie a României din București.

Coroana reginei Maria este din aur și cântărește circa 1800 grame.

Coroana lui Ferdinand este cea purtată și de regele Carol I și este realizată din țevile tunurilor de oțel capturate de Armata Română la Plevna, căreia i s-au mai adăugat trei pietre prețioase, reprezentând cele trei provincii românești care s-au unit cu Țara-Mamă: Basarabia, Bucovina și Transilvania.

ULTIMELE ARTICOLE