Combustibilul se scumpește din nou! Din luna iunie și până acum au avut loc peste 10 creșteri consecutive la pompă. Situația nu pare să se îmbunătățească. Specialiștii consideră că principalele motive pentru aceste modificări țin de reducerile dramatice ale producțiilor petroliere. Dar și creșterile tot mai crescute de combustibil, având în vedere că este perioada vacanțelor.
Care este avertismentul specialiștilor?
Specialiștii avertizează că majorarea preţurilor la pompă nu pare să se oprească aici. Principala cauză este legată de cotațiile barilului de petrol.
„Ne așteptăm la creșteri de prețuri în special în toamnă. Pentru că aceste creșteri pe care le-am văzut în special în luna iulie la pompă în România reflectă două evenimente care s-au produs in iulie. Pe plan global avem o nouă decizie a grupului OPEC+, în special a Arabiei Saudite de a tăia, de a reduce producția de țiței cu încă un milion de barili. În plan regional, avem această situație extraordinar de delicată cu ieșirea Rusiei din acordul cerealelor. Pe estimarea Agenției Internaționale pentru Energie, la toamnă ne vom confrunta cu un deficit de țiței în piață de cca 1,3 – 1,5 milioane de barili pe zi, asta în contextul în care avem un nou record la cererea de țiței”, a explicat la Digi24 Eugenia Gusilov, expert în energie.
Și benzina, și motorina au depășit 7 lei în mai puțin de două săptămâni. Creșterile sunt de aproximativ 80 de bani pentru un litru de motorină și 60 de bani pentru un litru de benzină. La un plin de motorină, românii lasă la pompă cu 40 de lei mai mult. La un plin de benzină, cu 25 de lei mai mult. Chiar și așa, România rămâne încă în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai mici prețuri atât pentru benzină, cât și pentru motorină.