Reprezentanții medicilor români au declarat că sedarea în secţiile ATI este bine să fie cea minim necesară, dar este obligatorie în unele cazuri pentru a facilita suportarea ventilatorului mecanic și pentru ca pacientul să nu îşi agraveze starea de sănătate, în cazul în care este agitat sau are mişcări necontrolate.
În urmă cu câteva zile, un angajat de la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Sibiu acuza faptul că pacienții cu COVID-19 ar fi legați de paturi, cu răni la mâini din cauza feșelor și sedați cu anestezice și sedative extrem de puternice pentru a nu se mai agita, potrivit G4Media.
Conform unui comunicat de presă emis de Colegiul Medicilor din România, în unele cazuri, pentru ca pacientul să nu se rănească, dar şi ca dispozitivele medicale, precum cateterele, să poată fi utilizate corect şi eficient, medicii ATI recomandă fixarea mâinilor pacientului cu sisteme special destinate acestui scop, relatează Agerpres.
Totodată, organizația a precizat și că medicul ATI este cel calificat să identifice şi să stabilească balanţa între sedarea minim necesară şi imobilizare, în funcţie de starea şi particularitățile fiecărui caz în parte.
„Medicina se face minut cu minut, la patul bolnavului, având ca bază dovezile științifice şi educația medicală continuă, iar evoluția stării pacientului, precum şi specificul fiecărui caz în parte determină deciziile şi conduita terapeutică, bineînțeles în conformitate cu ghidurile şi protocoalele aplicabile”, a declarat președintele Colegiului Medicilor din România, prof.dr. Daniel Coriu.
Președintele Colegiului a mai menționat și că „pentru cel mai bun rezultat, medicul trebuie să fie ajutat de o echipă medicală corespunzătoare şi bine pregătită, echipamente şi să îşi desfășoare activitate într-un spațiu adecvat.”, în contextul în care, conform datelor Eurostat, în România există 304 medici la 100.000 de locuitori, ceea ce clasează țara noastră pe penultimul loc în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.
În cazul secțiilor ATI, în România sunt 5 medici la 100.000 de locuitori, în timp ce media europeană este de 20 – 25 de medici, potrivit reprezentanților specialității de ATI.