Home Editoriale Educație Cititul îți aduce doar beneficii

Cititul îți aduce doar beneficii

0
Cititul îți aduce doar beneficii

Cititul îți aduce doar beneficii. Este o frază pe care o auzim foarte des, mai ales de la iubitorii de cărți. Dar într-o lume a vitezei, să te relaxezi citind o carte bună adesea poate părea o pierdere de vreme. Sau chiar plictiseală. Experții doc.ro ne spun că totuși cartea nu trebuie să își piardă farmecul de odinioară.

Deși există o mulțime de persoane care au impresia că lectura ține doar de anii de școală, această activitate este una extrem de utilă nu doar pentru copii (care trebuie încurajați să citească de plăcere, nu exclusiv pentru școală), ci și pentru adulți: nu numai pentru îmbogățitea cunoștințelor despre lume și viață, pentru lărgirea orizonturilor personale și pentru a deveni mai empatici, ci și pentru relaxare.

Iată câteva beneficii:

– Cărțile de literatură reduc stresul
Indiferent cât de stresat ai fi din cauza serviciului, a relațiilor personale sau a altor motive, să te scufunzi într-o carte captivantă te face să uiți de toate problemele. Un roman bine scris atenuează tensiunile mentale și te ajută să te relaxezi. Te transportă într-o altă lume. Genul de roman este la latitudinea fiecăruia. Sunt persoane care se relaxează citind cărți polițiste, altele care preferă comediile romantice sau aventurile SF. Pe piață există atât de multe opțiuni și atât de multe recomandări din partea criticilor și a cititorilor, încât e imposibil să nu găsești lecturi pe gustul tău, care să aibă un impact pozitiv asupra vieții tale.
– Cititul îți formează o gândire analitică
Nimeni nu se naște învățat, însă cititul e de ajutor la formarea unei gândiri critice și analitice. Persoanele care au frecvent lecturi din diverse domenii își dezvoltă o gândire de sine stătătoare, văd mai clar imaginea generală, sunt mai greu de manipulat și de influențat în direcții greșite și iau decizii în cunoștință de cauză.
– Când ești un bun cititor, ești și un bun scriitor
Sigur, nu toată lumea care citește e capabilă să scrie romane senzaționale, de exemplu, și nici nu e nevoie. Însă, dacă citești mult, o să observi în timp că dezvolți și o mai bună exprimare în scris, fie că e vorba de mesajele sau prezentările asociate cu serviciul, fie că e vorba de e-mail-urile personale.