8.5 C
București
luni, 27 iunie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Ciolacu: ”Este o diferență imensă între impozitarea muncii cu aproape 45% și...

Ciolacu: ”Este o diferență imensă între impozitarea muncii cu aproape 45% și impozitarea capitalului”

Marcel Ciolacu susține în continuare modificarea Codului Fiscal. Acesta a avut o declarație în urma celei a lui Florin Cîțu, prin care a argumentat necesitatea unei astfel de schimbări. Acesta include supraimpozitarea salariilor mari și a pensiilor speciale, deduceri fiscale pentru salariile mici și o contribuție pentru sănătate și educație din partea firmelor mari.

 

„Am început cu PNL, UDMR și minorități și am ajuns la aproape 5-6% din PIB în șase luni direcționați către mediul de afaceri și zona socială.

Este normal? Eu, personal, Marcel Ciolacu, am provocat o discuție în interiorul coaliției dar și în spațiul public în ceea ce privește Codul Fiscal.

De ce? Pentru că în acest moment este o diferență imensă între impozitarea muncii cu aproape 45% și impozitarea capitalului.

Fiindcă toată pandemia și efortul din pandemie a fost pe umerii celor cu venituri mici și pensionari. Cel mai scump preț l-au plătit cei cu boli cronice și este evident că statul trebuie să intervină.

Avem un Cod Fiscal cu excepții de 64 de miliarde de lei. Nu se mai poate continua.

Nu o spune doar Marcel Ciolacu, o spun toți finanțiștii, mai mult, toți auditorii externi care nu putem spune că sunt social-democrați.

Trebuie făcut ceva în România.

De la aceste principii am pornit aceste discuții corecte, loiale, necesare de a veni cu ceva predictibil pe primele 6 luni, după aceea peste un an de zile dar și cu niște cerințe la statul român.

De exemplu, ANAF în maxim două săptămâni să declanșeze procedura de digitalizare a ANAF, astfel încât în perioadele următoare, nu mâine, să putem veni și să avem o discuție deschisă cu toți partenerii sociali și în coaliție în ceea ce privește impozitarea progresivă.

Aceasta a fost baza de la care am plecat să avem discuțiile în ceea ce privește Codul Fiscal, care, din punctul meu de vedere, arată precum eram în Evul Mediu, când Papa emitea anumite bule unor oameni în urma unor privilegii.

Asta este realitatea în acest moment. Sunt excepții peste excepții, jocuri de noroc impozitate cu 1%, companii impozitate cu 1%, alte companii care dacă ai un angajat, ai 1%, dacă n-ai niciun angajat ai 3%, dacă soarele răsare din sud, nu din nord, ai 5%. Nu se poate continua într-un stat normal cu așa ceva.

 

Dorim să facem acest lucru? PSD este partener la aceste discuții. Nu dorim să facem aceste lucruri?

Le urăm succes și să vină cu variantele cele mai bune pentru România, dar eu nu pot să nu observ că toate țările economice dezvoltate nu au excepții și au un sistem de impozitare progresivă.

Avem excepții, de exemplu, pentru zona de construcții. Am observat în creșterea economică din primul trimestru că aproximativ 52% vine din zona de construcții.

Excepția era ca de la salariul minim să ajungi până la 3.000 de lei, să ai un salariu bun, ca oamenii să nu mai plece din țară, să rămână în România.

Ne-am trezit că aceste excepții sunt până la 30.000 de lei, la fel în agricultură.

Se impunea și în industria alimentară în acest moment, fiindcă excepții sunt nu pentru toată perioada, sunt pentru o perioadă limitată.

Mai mult, sunt anumite companii prestigioase, legale, corecte, dar, printr-o conjunctură cum este pandemia, au avut niște venituri excepționale.

Corect? Nu ar fi avut acele cifre de afaceri dacă n-ar fi fost pandemia sau n-ar fi fost această criză din energie sau din carburanți, unele bazate pe un preț speculativ din punctul meu de vedere.

Așteptăm de la ministrul Energiei toate aceste explicații.

Dacă statul român și românii au fost solidari, au dus tot greul în pandemie, în această perioadă ai făcut niște venituri excepționale pe baza pandemiei, pe baza crizei energetice, este normal ca pe o perioadă la fel de limitată să solicităm un efort din partea acestor companii.

Nu este nici incorect, nici injust. Dimpotrivă, este un element corect în orice stat”, a declarat Marcel Ciolacu la sediul PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Sfaturi de îngrijire a grădinii pe timpul verii

Vara este perioada preferată a anului pentru mulți dintre noi, invocând amintiri de zile relaxante la plajă, aspersoare pe peluze uscate și momente de...

Dormitul pe pernă sau fără pernă? Cum este mai bine pentru sănătatea ta?

Un somn calitativ ne influențează fiecare aspect al vieții. Prin urmare, este foarte important să înțelegem ce efecte benefice are somnul asupra stării de...

3 sfaturi utile pentru prevenirea urgențelor stomatologice

Sănătatea orală trebuie să reprezinte o prioritate pentru persoanele de toate vârstele, însă mulți amână controlul stomatologic de rutină și intervențiile minore din diverse...

Președintele ANAF a vorbit despre evaziunea fiscală și controlul masiv ce urmează

Inspectorii ANAF vor verifica în principal veniturile a 561.000 de mii de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente, ori case.   Lucian Heiuș,...