Home Editoriale Actualitate Cine este de vină?

Cine este de vină?

0
Cine este de vină?
Cine este de vină? Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poți face atunci când ceva merge prost este să găsești un vinovat. Și aproape ca sigur că acela nu ești tu, așa-i?

„Cine este de vină?” versus „Asumarea responsabilității”

Unul dintre cele mai sigure motive ale fragilității psihice este lipsa asumării responsabilității. Probabil că mulți dintre cei suferinzi de diferite afecțiuni psihice n-au reușit să treacă peste starea care învăluie replica din copilărie: „El e de vină!”. Nu cumva este vorba despre o infantilizare a celor mari? Deși este extrem de nocivă această atitudine, din nefericire este foarte des întâlnită și face rău atât posesorului, cât și celor din jur. De aceea, îți doresc să nu mai lași pe cei din jur să-ți controleze starea de bine, să nu mai crezi că nu ai capacitatea de a-ți conduce propria viață. Este viața TA și ai tot dreptul să fii stăpân pe ea! Nu oamenii, nu circumstanțele. Doar tu ești căpitanul sufletului tău. Cum să devii eroul vieții tale? Este posibil? Sau „Ce ți-e scris în frunte ți-e pus”? Recunosc că acest fel de înțelepciune populară mi-a trezit adeseori suspiciuni. Sunt oameni, și nu puțini, care au demonstrat că este posibil. Les Brown, Nelson Mandela, maica Tereza, Nick Vujicic, Oprah Winfrey, etc. sunt foarte cunoscuți și viețile lor au dovedit că este posibil să fii căpitanul propriului suflet. (Invictus, William Earnest Henley) Cine este de vină? Îți propun patru pași ușor de reținut pentru a deveni eroul vieții tale.

Cine este de vină? – CONȘTIENTIZAREA

Primul pas pe care-l poți face către preluarea comenzii vasului vieții tale este să afli pe ce poziție te afli. Este inima ta într-atât de hotărâtă, de curajoasă, încât să-și asume poziția de lider sau cei din jur îți modelează viața? Cea mai simplă întrebare al cărei răspuns îți va lămuri statutul este: „Arunc frecvent vina pe cei din jur sau îmi asum răspunderea?”.

Cine este de vină? – CERCETAREA

Dacă nu conduci (propria viață) într-o măsură mai mare decât ești condus, atunci e musai să-ți cercetezi interiorul. Stai de vorbă tihnit cu tine însuți, cheamă-ți crezurile la apel, actualizează ce trebuie actualizat, părăsește ce trebuie părăsit și multiplică tot ce-i bun.

Cine este de vină? – ÎMPUTERNICIREA

După ce conștientizezi propriile valori, observi că le poți stăpâni. Preiei controlul și înaintezi cu curaj și determinare să îmbraci haina eroului propriei vieți.

Cine este de vină? – ACȚIUNEA

Amintește-ți că ești căpitanul vieții tale și ai tot dreptul (și obligația!!!) de a stabili destinația și ruta potrivită. Teoria nu este grea, așa-i? De aceea te provoc să începi practica și, ușor, ușor, vei ajunge la succes. „Trebuie să devii acea persoană care merită viața după care tânjește.” Brianna Wiest. Spor la treabă! Articol realizat de Narcisa Ispas