Cine decide ce este bine și ce este rău?

Cine decide ce este bine și ce este rău? Asupra omului lucrează tot timpul două puteri nevăzute. Cea bună şi cea rea. Puterea lui Dumnezeu, puterea harului, şi puterea diavolului, puterea vicleană şi atotpierzătoare. Omul este pus în această lume ca între două focuri. Dintre care unul e făcător de viață, şi despre care Domnul spune: „Foc am venit să arunc pe pământ” (Luca 12, 49). Celălalt este foc arzător şi pârjelitor (doxologia.ro).

Despre bine și rău

Conceptul filozofic de bine, și greutatea pe care o are în teoria moralei, este un termen care figurează în numeroase opere, iar interpretările date diferă oarecum:

  • Este diferențiat binele, ca valoare categorică supremă, ideală, de binele în sens relativ restrâns, în sens filozofic. Un act enunțat drept „bine”, este, deci, dacă este de efectuat, un lucru pe care trebuie să-l realizăm și, dacă este deja efectuat, un lucru deja aprobat;
  • În analiza efectuată de Kant, apare expresia „binele suveran”, care desemnează atât ideea de demnitate, de probă, ceea ce nu este decât o referire la morală, cât și ca studiu de întregire absolută;
  • În concepția filozofului Rudolf Steiner, ceea ce se numește bine decurge adesea dintr-un automatism moral. Este făcut într-o formă constrângătoare. De aceea, adevăratul bine este cel care derivă, cel mai adesea, dintr-un automatism moral și pe care îl executăm cu plăcere.

Răul descrie un anume tip de comportament sau de stadii ale unei fapte distrugătoare, destructurate sau imorale. Este sursa unor referințe morale sau fizice. În concepția lui Leibniz, este posibilă distincția dintre: a) răul fizic, ca suferință care afectează o creatură inteligentă și sensibilă; b) răul metafizic, sau imperfecțiune a naturii și c) răul moral, ca greșeală.

Cine decide ce este bine și ce este rău?

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, invitatul Cornel Dărvășan, teolog, răspunde la această întrebare:

”Această relativizare în care nu putem știi exact ce este bine și ce este rău nu este bună. Din ce în ce mai mulți oameni încearcă să înțeleagă că trebuie să avem repere. Biblia este punctul fix al acestui Univers. Sau mai degrabă al acestui pământ. Dar dacă noi nu credem în Cuvântul lui Dumnezeu, normal că avem îndoieli cu privire la ce este bine și ce este rău.”

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Care este muzica care ne ...

Care este muzica care ne ...

De ce avem palpitații?

De ce avem palpitații? Pa...

Orașul de interes actual ...

Orașul de interes actual ...

Ce să nu faci înainte de ...

Ce să nu faci înainte de ...