vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Cine acuză Rusia că a trimis avioane militare în Libia?

Cine acuză Rusia că a trimis avioane militare în Libia?

Rusia este acuzată de armata Statelor Unite ale Americii că a trimis avioane militare în Libia pentru a susține insurgenții, care luptă de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar, în conflictul care devastează această ţară, scrie BBC.

„Rusia încearcă, în mod clar, să încline balanţa în favoarea sa în Libia”, a declarat într-un comunicat generalul Stephen Townsend, comandantul forţelor americane în Africa, citat de Agerpres.

„Aşa cum a făcut în Siria, Rusia îşi extinde amprenta militară în Africa, utilizând grupuri de mercenari susţinuţi de stat, precum Grupul Wagner”, a mai adăugat Townsend.

Mai multe avioane de vânătoare ruseşti „au sosit în Libia de la o bază aeriană rusească după ce au tranzitat Siria, unde credem că ele au fost revopsite pentru a disimula originea lor rusească”, a indicat comandamentul african al armatei americane.

„Noi am observat toate etapele desfăşurării avioanelor de vânătoare ruseşti în Libia”, a adăugat el, subliniind că ele sunt destinate probabil să „asigure un sprijin aerian nemijlocit şi tiruri ofensive grupului Wagner”.

Mareşalului Khalifa Haftar desfășoară o ofensivă vizând să cucerească Tripoli din vestul ţării, sediul Guvernului de uniune naţională (GNA), susţinut de ONU.

Rusia a dezminţit întotdeauna că ar avea vreun rol la faţa locului.

Cele două forţe rivale libiene sunt susţinute de diverse puteri străine: Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Rusia sprijină tabăra Haftar, în timp ce Turcia intervine militar în favoarea GNA.

Întărite de acest sprijin turcesc în creştere, forţele pro-GNA au înregistrat în ultimele săptămâni o serie de succese militare, în special datorită superiorităţii lor aeriene.

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...