Home Editoriale Stil de viață Cinci utilizări ale uleiului de cocos

Cinci utilizări ale uleiului de cocos

0
Cinci utilizări ale uleiului de cocos
Cinci utilizări ale uleiului de cocos

Cinci utilizări ale uleiului de cocos. Uleiul de cocos a devenit popular și în România în ultimii ani. Însă populațiile tropicale se bucură de beneficiile acestui ulei puternic de secole bune. De când a început “campania” împotriva grăsimilor saturate, uleiul de cocos și alte grăsimi sănătoase au fost însă și ele evitate, conform doc.ro.

1. Ideal pentru piele

Uleiul de nucă de cocos este un hidratant excelent pentru piele. Acesta se mândrește cu multe caracteristici care ajută la hrănirea și vindecarea pielii. Are proprietăți antibacteriene și poate fi folosit ca tratament pentru acnee, iar proprietățile antioxidante ale uleiului de cocos ajută la protejarea pielii de radicalii liberi. Aplicarea locală a uleiului de cocos poate ajuta și la protejarea pielii de factori externi, cum ar fi alergeni, substanțe chimice și alți iritanți de mediu.

2. Un balsam de păr hidratant

Uleiul de cocos este un tratament grozav pentru păr și hidratează scalpul uscat. De asemenea, ajută podoaba capilară să își mențină umiditatea naturală și să fie mai puternică. În plus, studii recente au arătat că aplicarea uleiului de cocos pe întreaga lungime a părului poate ajuta la întărirea acestuia și chiar la estomparea reducerii căderii și ruperii șuvițelor. Acest lucru se poate datora faptului că uleiul de cocos ajută firele de păr să fie mai flexibile și mai puțin ușor de aranjat.

3. O alegere bună pentru gătit – cu măsură!

Uleiul de cocos este un ulei bun pentru gătit, pentru că e stabil și poate rezista la temperaturi înalte. Spre deosebire de el, uleiurile vegetale se oxidează rapid și devin râncede la temperaturi ridicate. Uleiul de cocos are o aromă unică și este cel mai bine utilizat în cantități mici ca alternativă periodică la alte uleiuri pentru copt și gătit, în contextul unui model alimentar sănătos. În plus, este nevoie de o cantitate mică cu care se poate unge o tavă înainte de a o introduce în cuptor.

4. Aliat de încredere pentru îmbunătățirea digestiei

Fie că suferi de disconfort digestiv ocazional sau de probleme digestive mai severe/cronice, precum constipația, uleiul de cocos îți poate fi un aliat de preț. Acizii grași din uleiul de cocos ajută corpul să absoarbă mai ușor nutrienții pe care acesta îi primește. Adaugă o linguriță de ulei de cocos organic și presat la rece în ceaiul sau smoothie-ul de dimineață. Îi vei simți efectele pozitive după doar 7 zile. Pe lângă asta, uleiul de cocos mai face un lucru valoros pentru sănătate: combate și culturile bacteriene dăunătoare de la nivel intestinal, menținând echilibrata microbiotă intestinală.

5. Ar putea îmbunătăți funcția cerebrală

Unele teorii susțin că o lingură de ulei de cocos pe zi poate avea un rol eficient în combaterea și ameliorarea afecțiunilor neurologice. Precum demențele, îmbunătățind funcția cerebrală prin acțiunea trigliceridelor cu lanț mediu care se găsesc în compoziția sa. Acestea au capacitatea de a îmbunătăți funcția de învățare și memorie. Ele furnizează corpi cetonici necesari activității sinaptice din timpul proceselor cognitive ale celulei nervoase. În plus, nuca de cocos conține mai multe citokinine și fenoli vegetali care ar ajuta la inhibarea unei substanțe în creier. Ea fiind vinovată de deteriorarea creierului în cea mai comună formă de demență, și anume boala Alzheimer. Totuși este de menționat că aceste teorii se bazează pe foarte puține studii realizate de-a lungul anilor. Mai degrabă pe studii observaționale legate de starea mentală a unor anumite populații care consumă o alimentație pe bază de ulei de cocos. În plus, specialiștii atrag atenția că oricum consumul de unt de cocos trebuie limitat la o singură lingură pe zi.