Acasă Emisiuni Mens Sana Chirugia robo...

Chirugia robotică toracică – ce reprezintă?

Chirurgia este o profesie care constă în acte operatorii asupra unui organism viu. În ultimele două secole, chirugia a devenit mult mai eficientă, iar aspectele invazive s-au redus substantial fiind schimbări care s-au dovedit centrale pentru dezvoltarea abilităților pentru a vindeca bolnavii.

Scânteia transformării a fost reprezentată de momentul în care a fost publicat la 18 noiembrie 1846 Henry Jacob Bigelow articolul ”Insensibilitate în timpul operațiilor chirurgicale produsă prin inhalare”.

Descoperirea era epocală. De mult timp una dintre problemele cruciale ale științei medicale era conceperea unei metode de atenuare a durerii în timpul operațiilor chirurgicale.

Astăzi vorbim despre chirurgie robotică, minim invazivă și precisă cu avantaje multiple pentru pacienți și medici deopotrivă.

Primul masterclass de chirurgie robotică uniportală din România reprezintă debutul unui program intens de cursuri de chirurgie robotică uniportală.

https://www.a7tv.ro/premiera-in-romania-primul-masterclass-de-chirurgie-toracica-robotica-uniportala/

În emisiunea ”Mens Sana” cu Consuela Bălașa, invitatul doctor Mugurel Bosînceanu, primul medic de chirurgie toracică din România care a introdus chirurgia robotică în țară, explică câteva concepte generale despre această nouă tehnică.

”Chirurgia toracică este o disciplină medicală care se adresează patologiilor în special ale cutiei toracice cu excepția cordului.

Deci patologie pulmonară, pleurală, esofagiană. Acestea sunt principalele afecțiuni tratate prin chirurgia toracică.

Cea clasică implică o incizie între coaste de 20 de cm și utilizarea unor depărtătoare metalice care asigură spațiul necesar chirugului pentru a intra cu instrumente chirugicale clasice și a rezolva afecțiunea chirurgicală.

Chirurgia robotică aduce o platformă, acest robot DaVinci, o platformă prin intermediul căreia chirurgul operează în interiorul pacientului, initial prin multiple incizii de 8 mm, actualmente printr-o singură incizie de 4 cm prin această chirurgie robotică uniportală.”

Pentru a viziona întreaga emisiune, dă click aici:

ULTIMELE ARTICOLE