Chinurile și foametea prin care trec africanii. Cornul Africii se confruntă cu cea mai mare secetă din 1981 până în prezent și peste 13 milioane de oameni din Etiopia, Kenya și Somalia vor suferi grav de foame în primul trimestru al acestui an, a anunțat Programul Mondial pentru Alimente (World Food Programme, WFP) al Națiunilor Unite.
Situația din prezent
Ultimele trei sezoane ploioase au fost foarte sărace în precipitații, ceea ce a dus la distrugerea culturilor agricole și a decimat turmele de animale. Lipsa apei și pășunilor a forțat multe familii să se mute și a dus la conflicte între comunități. Se anunță precipitații sub media normală și în următoarele luni, ceea ce va agrava situația. Deja prețurile alimentelor au crescut enorm, la fel și inflația, iar locurile de muncă în agricultură sunt extrem de puține, ceea ce face ca oamenii să nu-și mai poată procura hrana. Malnutriția face ravagii în zonă și se va înrăutăți dacă nu se iau măsuri imediate.
Situația impune acțiuni umanitare imediate și sprijin pentru a crea comunităților condițiile necesare pentru a rezista în viitor, a declarat Michael Dunford, directorul regional pentru Africa de est al WFP. În cele trei țări pârjolite de secetă WFP oferă hrană și asistență comunităților afectate, precum și fonduri pentru menținerea animalelor în viață sau compensații în cazul pierderilor. Întrucât finanțarea este insuficientă în aceste condiții, WFP a lansat un Plan de Răspuns prin care solicită 327 milioane USD ca ajutor pentru următoarele șase luni.
Chinurile și foametea prin care trec africanii
În emisiunea ”Matinal A7” cu Iosif și Beni Graur, invitatul Daniel Răileanu, misionar în Africa, vorbește despre experiența sa acolo:
”Este foarte diferit față de Europa. Viața este foarte grea aici. Oamenii practic muncesc ca să supraviețuiască. Se trezesc foarte devreme. Primul lucru pe agenda zilnică este să își aducă apă, lemne, să facă focul, ceva de mâncare. Apoi încep activitatea. Cel puțin acum când e sezonul ploios cultivă și seamănă foarte mult. Dar totul se face doar la mână. Ei nu au tractoare, pluguri. Nu au nici animale ca să le folosească la aratul pământului. Au o muncă titanică acești oameni. Apa și lemnele trebuie aduse de departe. Toată ziua sunt ocupați cu diferite activități. Copiii la rândul lor sunt implicați în muncă.”
Aici poți urmări întreaga emisiune: