8.5 C
București
luni, 27 iunie 2022
Acasă Editoriale Actualitate China investește în modificarea vremii

China investește în modificarea vremii

China își extinde programul de modificare a vremii și vrea ca în următorii cinci ani să acopere jumătate din teritoriu cu ploi și ninsori artificiale. Autoritățile investesc de ani buni în aceste tehnologii și chiar au reușit să controleze vremea înaintea unui eveniment politic important care a avut loc anul trecut. Folosind tehnologia denumită “însămânțarea norilor”, meteorologii au provocat ploi care au dus la înseninarea cerului și la curățarea poluării din aer. Silviu Gurlui, profesor de fizică, a explicat la Digi24 că foarte mulți cercetători sunt rezervați în privința acestor mecanisme care sunt declanșate în atmosferă pentru a crea local anumite fenomene și care pot deveni periculoase în timp, informează Digi24.

 

Există tot mai multe discuții referitoare la cât de mult bine fac pe moment aceste tehnologii, însă pe termen lung ele pot aduce modificări climei și intensificarea fenomenelor meteorologice extreme. Silviu Gurlui, profesor de fizică, a explicat la Digi24 că foarte mulți cercetători sunt rezervați în privința acestor mecanisme care sunt declanșate în atmosferă pentru a crea local anumite fenomene.

“Este vorba de o însămânțare a atmosferei cu compuși chimici. Deseori vorbim de iodura de argint, care este într-un amestec cu acetona, de regula.

Acest amestec creează suportul unei condensări pe iodura de argint a vaporilor de apă, creând cristalele și prin căderea lor spre înălțimi mai reduse se topesc și formează precipitații.

De departe, acest lucru este cu două tăișuri, pentru că poate fi cumulativ în timp, chiar dacă în prezent studiile arată că nu sunt compuși poluanți atât de severi cu ce este pe sol, în atmosferă.

Totuși, există suficiente date în laborator care arată că pentru o acumulare în timp acești compuși devin nocivi pentru microfauna și microorganismele atât din sol, cât și din mediul acvatic.

Descompunerea argintului devine nocivă pentru aceste microorganisme dacă sunt depășite anumite cantități.

Ori deja aceste politici merg spre o scară globală, lucrurile pot să avanseze, iar aceste cantități degajate în atmosferă pot fi din ce în ce mai mari.

Să presupunem că pentru fiecare tratament de acest tip sunt aproximativ 50 de grame de iodură de argint. Iar la nivel mondial, pe Glob, anual, sunt undeva la 50 de tone, la care se adaugă alte 50 de tone de acetonă.

Toți acești compuși injectați în atmosferă pot crea și condiții bune pentru anumite zone. Dar toate aceste lucruri se pot îndrepta ca un boomerang asupra noastră”, a spus profesorul de fizică Silviu Gurlui.

Specialiștii chinezi din domeniul meteorologiei au reușit să controleze vremea în luna iulie a anului trecut, când Partidul Comunist chinez a marcat centenarul său cu o serie de manifestații, inclusiv o ceremonie în piața Tiananmen, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Potrivit unui studiu al Universității Tsinghua din Beijing, citat de The Guardian, cu câteva ore înainte de ceremonie a avut loc o operațiune de „însămânțare a norilor” (cloud-seeding), care a asigurat apoi un cer senin și un nivel scăzut de poluare.

Anul trecut, Beijingul a anunțat planuri de extindere a programului său de modificare a vremii pe o suprafață de 5,5 milioane de kilometri pătrați, acoperită cu ploaie sau ninsoare artificiale.

Țara ar fi cheltuit mai mult de 1,3 miliarde de dolari în cinci ani cu această tehnologie, scrie presa de stat, reușind să producă o cantitate suplimentară de 233,5 miliarde de metri cubi de ploaie. În 2019, autoritățile au anunțat că modificările vremii au ajutat la reducerea cu 70% a pagubelor provocate de fenomenele meteo culturilor agricole din regiunea Xinjiang.

Tehnologia a fost folosită și la evenimente politice sau de altă natură, inclusiv la Olimpiada din 2008, summitul APEC din 2014 sau la parada de ziua națională.

SourceDigi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Sfaturi de îngrijire a grădinii pe timpul verii

Vara este perioada preferată a anului pentru mulți dintre noi, invocând amintiri de zile relaxante la plajă, aspersoare pe peluze uscate și momente de...

Dormitul pe pernă sau fără pernă? Cum este mai bine pentru sănătatea ta?

Un somn calitativ ne influențează fiecare aspect al vieții. Prin urmare, este foarte important să înțelegem ce efecte benefice are somnul asupra stării de...

3 sfaturi utile pentru prevenirea urgențelor stomatologice

Sănătatea orală trebuie să reprezinte o prioritate pentru persoanele de toate vârstele, însă mulți amână controlul stomatologic de rutină și intervențiile minore din diverse...

Președintele ANAF a vorbit despre evaziunea fiscală și controlul masiv ce urmează

Inspectorii ANAF vor verifica în principal veniturile a 561.000 de mii de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente, ori case.   Lucian Heiuș,...