8.5 C
București
luni, 8 martie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Cercetătorii OMS au ajuns în Wuhan. Ce urmează să investigheze?

Cercetătorii OMS au ajuns în Wuhan. Ce urmează să investigheze?

O echipă internațională de experți a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a ajuns în Wuhan pentru a începe investigația asupra originilor coronavirusului. Aceasta vine în urma unei lungi așteptări și a numeroaselor încercări din partea guvernului chinez de a o bloca, relatează BBC.

 

Prezența echipei de experți în Wuhan are loc la capătul unor lungi negocieri între guvernul chinez și OMS și a mai multor încercări ale chinezilor de a bloca. O ultimă încercare a avut loc chiar la începutul săptămânii, când unor cercetători le-a fost blocat accesul la graniță pe motiv că nu aveau „documentele la zi”.

Cei 10 cercetători au ca scop intervievarea personalului mai multor institute de cercetare, spitalelor dar și oamenilor care frecventează sau lucrează în piețele „umede” din metropolă, acolo de unde se crede că ar fi pornit virusul.

 

Sosirea echipei de specialiști coincide cu o „reaprindere” a epidemiei în nordul Chinei, mai multe zone fiind puse din nou într-un lockdown dur de autoritățile de la Beijing. Situația în Wuhan este, însă, stabilă, iar viața pare că a revenit la normal în metropolă.

Originea coronavirusului

Cercetătorii vor sta două săptămâni în carantină înainte de a își începe munca, însă ea va depinde aproape total de informațiile și dovezile furnizate de oficiali chinezi.

Principalul său obiectiv este studierea originii animale a coronavirusului și felul în care patogenul a făcut trecerea de la animal la om.

Originile coronavirusului au fost subiectul numeroaselor teorii ale conspirației promovate online și offline dar și al acuzațiilor dintre puterile lumii.

Situația a alimentat tensiuni și conflicte în Statele Unite și China printre altele, iar încercările inițiale ale Chinei de a mușamaliza și a își acoperi urmele, inclusiv prin arestarea jurnaliștilor și pedepsirea medicilor care vorbeau despre gravitatea situației nu au făcut decât să mărească neîncrederea și să alimenteze conflictele.

Unul dintre membrii echipei, Fabian Lendeertz, biolog la Institutul Robert Koch din Germania, spunea:

„Vom vedea unde ne duc indiciile, dacă ele ne vor arăta că Wuhan este punctul de plecare sau dacă e în altă parte, iar Wuhan a fost doar locul din care a început răspândirea masivă. Vom încerca să reconstruim momentul în care virusul a trecut de la animal la om”.

În ultimele luni, China și-a accentuat eforturile de a încerca rescrierea istoriei coronavirusului, susținând că virusul nu își are punctul de plecare din China.

Afirmațiile conform cărora virusul nu ar fi originat în China au puțină credibilitate printre cercetătorii occidentali.

Michael Ryan, directorul pentru programul de urgențe sanitare de la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat în noiembrie că astfel de susțineri sunt „speculative”, în timp ce alți cercetători, precum profesorul Jonathan Stoye de la Institutul Francis Crick din Londra, spun că „certitudinea pe care o avem este că primele cazuri au fost înregistrate în China. Cel mai probabil rămâne că acest virus își are originile în China”.

Leendertz spune că demersul OMS nu este pentru găsirea unei țări vinovate ci „în încercarea de a afla ce s-a întâmplat pe baza datelor pe care le avem pentru a reduce riscurile unei alte pandemii în viitor”.

SourceDigi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

BUCURIA IUBIRII

BUCURIA IUBIRII - așa poate fi sintetizată atmosfera din familia Ilie, o familie iubitoare de Dumnezeu, de oameni și de muzică.   Încă din adolescență, Nuțica...

Hotărâre CMBSU: Închiderea restaurantelor în București

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) a adoptat astăzi noi restricții în București, întrucât Capitala a intrat în scenariul roșu după ce...

Aeroportul Otopeni, dotat cu un sistem automat pentru verificarea documentelor

Un sistem automat pentru verificarea documentelor de călătorie a fost implementat în aeroportul Henri Coandă. Sistemul de tip ABC (Automated Border Control) permite autorităților...

Cum să fii numărul 1? O afacere românească transmisă din tată-n fiu

Farmec este o companie românească care “lucrează în slujba frumuseții”, fiind în prezent lider în rândul producătorilor de cosmetice din România. Produsele sale se...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?